Bild: Ernst Henry photography och TT.
Bild: Ernst Henry photography och TT.

Sonesson: Ingen feministisk knytblus när Begler sparkades

Socialminister Annika Strandhäll (S) var snabb att posera i knytblus för att visa feministiskt stöd till Sara Danius. I fredags avskedade Strandhäll en kompetent kvinna för att hon följt regeringens order som generaldirektör för Försäkringskassan. Med sådana vänner behöver feminismen inga fiender.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

I fredags fick Ann-Marie Begler oväntat sparken av regeringen som generaldirektör för Försäkringskassan. Begler tillträdde tjänsten för tre år sedan och har, enligt socialminister Annika Strandhäll (S), levererat de resultat som regeringen begärt. Även i regeringens regleringsbrev till Försäkringskassan för 2018 står det att sjukfrånvaron ska ligga på en låg nivå - vilket Beglerhar uppnått.

Begler är även en omtyckt ledare enligt fackförbundet ST som organiserar myndighetens handläggare. STs ordförande på myndigheten, Siv Norlin, säger till fackförbundets tidning att de anställda är lika överraskade som alla andra av regeringens agerande. Begler uppger i ett pressmeddelande att hon hade sett fram emot att slutföra arbetet på Försäkringskassan till 2021, den tid som hennes förordnande avsåg.

ANNONS

Socialminister Annika Strandhäll (S) kunde i samband med fredagens presskonferens inte redogöra för vilka sakskäl regeringen har för att göra sig av med en skicklig ämbetsman. Strandhäll erkände att Begler utfört sitt uppdrag väl men hänvisade luddigt till att ”myndigheten går in i en ny fas och då behövs ett nytt ledarskap”.

Strandhäll anser att Försäkringskassan måste börja ägna mer tid åt sitt mjukare uppdrag och antydde att Begler inte är rätt chef att leda en organisation som ska ge sjuka stöd.Har Strandhäll missat att Begler är utbildad socionom från Socialhögskolan och att hon har jobbat som socialsekreterare i sex år? Varför inte ge Begler en chans att visa vad hon går för utifrån regeringens förändrade riktlinjer?

Svaret är att Begler offras för att regeringen inte vill ta ansvar för sin tuffa politik när valrörelsen närmar sig. S och MP oroas över att framstå som hårdare mot sjukskrivna än Alliansen.Begler hävdar själv i en film som lagts upp på Försäkringskassans intranät att hon är en syndabock. ”Det är valtider nu, nu blåser de politiska vindarna, vilket jag personligen nu fått erfara" konstaterar hon i filmen.

Det är ett välkommet besked att Alliansen kallar ansvariga statsrådet Strandhäll (S) till socialförsäkringsutskottet för att svara på frågor som uppstått efter att Begler fick sparken. Försäkringskassan är en av rikets största och viktigaste myndigheter och behöver ett stabilt och dugligt ledarskap.

ANNONS

Avskedandet förtjänar även att granskas ur ett jämställdhetsperspektiv. Regeringen höll märkligt länge Dan Eliasson om ryggen fast han i rollen som rikspolischef var ständigt stenhårt kritiserad, både internt och externt. När Eliasson till slut tvingadesgå tröstades han av regeringen med uppdraget som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Den självutnämnda feministiska regeringen sparkar Begler utan nytt uppdrag fast hon, till skillnad mot Dan Eliasson, både uppnått önskat resultat och är en uppskattad ledare.Det är värt att notera att Strandhäll, och flera andra ministrar, var snabba att posera i knytblus för att i sociala medier visa feministiskt stöd till Sara Danius när hon lämnade Svenska Akademien. Nu avskedar samma ministrar en kompetent kvinna för att hon följt deras order. Med sådana vänner behöver feminismen inga fiender.

ANNONS