Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Ernst Henry photography och bild från kulturministerns instagramkonto. 

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sonesson: Hur mycket ojämlikhet tål MP?

Alice Bah Kuhnke kritiserar finansministern hårt för uttalandet om migrationens inverkan på barnfattigdomen. Kulturministern och hennes gröna parti måste nu pressas. Hur stora avgrunder tolererar MP mellan barns uppväxtvillkor?

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Ännu en spricka har uppstått i regeringen. Finansminister Magdalena Andersson (S) uppger att växande barnfattigdom var avgörande för beslutet att strama åt flyktinginvandringen för att motverka oacceptabla klassklyftor. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) skräder inte orden på Instagram om regeringskollegans uttalande. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon anklagar finansministern för att ha gett upp kampen för medmänsklighet och internationell solidaritet. I en intervju höjer kulturministern konfliktnivån ytterligare: ”Där socialdemokratin vill backa, där vill Miljöpartiet kliva fram”. Bah Kuhnke hävdar att Sverige har råd att åter öppna gränsen eftersom vår ekonomi är urstark och att hon minsann står för allas lika värde. 

Men allas lika värde, detta uttryck som återkommande används slarvigt, är inte liktydigt med att alla har rätt att välja vilket land som uppfyller ens medborgerliga rättigheter. 

Kulturministern tycks dessutom vara oinformerad om att de ekonomiska skillnaderna ökar snabbare i Sverige än i de flesta EU-länder, enligt OECD. Gapet i ekonomisk standard för utrikes och inrikes födda minderåriga är större i vårt land än i någon annan stat i unionen. Barn som är födda i Somalia, Irak, Syrien och Afghanistan lever i hushåll som har det sämst ställt i Sverige. Dessutom tornar en internationell lågkonjunktur upp sig vid horisonten. 

Bah Kuhnke borde ta sig tid att bläddra Göteborgs kommuns Jämlikhetsrapport från förra året. Där framgår att inkomstskillnaderna mellan olika områden har växt kontinuerligt sedan 1990-talet. Parallellt har familjen fått ökad betydelse för hur barnen lyckas i grundskolan. I Göteborg är idag mindre än hälften av barnen till föräldrar med en kort utbildning behöriga till gymnasiet. Bland unga som har föräldrar med lång utbildning är däremot nästan alla behöriga, 93 procent. 

Pengar kan inte kan lösa välfärdens alla flaskhalsar när befolkningen snabbt växer. Detta behöver upprepas när en minister uppenbarligen inte förstår sambanden. Miljöpartiet ansvarar för Utbildningsdepartementet och Skolverket. Enligt myndighetens prognos måste skolor och förskolor rekrytera ofattbara 77 000 heltidstjänster de kommande åren.

Det är ungefär lika många som det totala antalet lärare i den kommunala grundskolan idag. Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har beräknat att det skulle krävas 23 700 nya lärarstudenter varje år för att täcka behovet, att jämföra med verklighetens 15 300 nya lärarstudenter årligen.  Är detta okänt för miljöpartisten Bah Kuhnke? 

Finansministern Andersson motiverar sitt krassa ställningstagande med att hon som socialdemokrat aldrig kan acceptera att Sverige får andra klassens medborgare som växer upp med små möjligheter att klara skolan. Det här är klassisk socialdemokratisk retorik och visar att Andersson, något yrvaket, vill leda sitt parti bort från flum och tillbaka till en ursprunglig socialdemokrati som är en del av Sveriges moderna historia.  

Statsminister Tage Erlander (S) ansåg att varje samhälle måste bedömas efter hur det behandlar sina mest utsatta medborgare. Hans socialminister Gustav Möller är arkitekten bakom den svenska välfärdsstaten och hade ansvar för socialpolitiken redan under Per Albin Hanssons regeringstid.  Möller växte upp i Malmö under miserabla förhållanden. Fadern, som var smed, avled i tyfus när sonen var spädbarn. Modern Anna slet som städerska och dog utsliten av tuberkulos när pojken var bara fjorton år.

Möller visste under huden att raviner mellan barns uppväxtvillkor inte skapar ett framgångsrikt, stabilt och rättvist samhälle. Som vuxen konstaterade socialdemokraten och klassresenären Möller att barndomen i fattig-Sverige ”satte mycket djupa spår i min uppfattning om samhället sådant det inte får vara och sådant det rimligen bör vara." Bah Kuhnke och hennes gröna parti måste nu pressas. Hur stora avgrunder tolererar MP mellan barns uppväxtvillkor?