Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mördad. 19-åriga Pela Atroshi sköts till döds av sina två farbröder 1999.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sonesson: Genomför studien om heder i Göteborgs skolor

Endast 900 elever i Göteborg har svarat på enkäten om heder. Trots upprepade påstötningar från projektledare är det flera skolor som avstått. Av 24 utvalda kommunala skolor är det endast 15 som deltagit. Resultatet är ännu sämre för de fristående. Endast fyra har medverkat av 34 fristående skolor. Rektorer för Göteborgs skolor måste ta sitt ansvar och stödja kartläggningen.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Liberalerna i Göteborg tog 2015 initiativ till en kommunal kartläggning av hedersförtryck och hedersrelaterat våld i stadens skolor. De rödgröna ansåg att en sådan kartläggning inte var nödvändig. Det räckte med de insatser som redan gjordes mot våld i nära relationer påstod vänstern i sitt avslag på kommunalrådet Helene Odenjungs (L) motion. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hållningen avslöjar en anmärkningsvärd okunskap om hedersproblematik eftersom det ofta är en vidare krets familjemedlemmar som står för förtrycket eller våldet. Ett exempel är det uppmärksammande mordet på då 19-åriga Pela Atroshi. Hon sköts till döds av sina två farbröder för att hon ifrågasatte sin familjs traditioner. 

Trots de rödgrönas svala intresse för att göra en kartläggning av heder gav sig inte Liberalerna. I mars 2016 fick partiet till slut i kommunfullmäktige igenom att en undersökning skulle genomföras. Resultatet är tänkt att redovisas i maj.

Nu har en första lägesrapport kommit från de skolor som valts ut att delta. Odenjung (L) uppger till ledarsidan att hon är besviken. Endast 900 elever har svarat på enkäten. Trots upprepade påstötningar från projektledare är det flera skolor som avstått. Av 24 utvalda kommunala skolor är det endast 15 som deltagit. Resultatet är ännu sämre för de fristående. Endast fyra har medverkat av 34 fristående skolor. Det är särskilt anmärkningsvärt att kommunala skolor avstår eftersom kartläggningen är beslutad av kommunfullmäktige och Göteborgs Stad är avsändare. 

Dessutom är det märkligt att skolorna inte inser det uppenbara behovet av undersökningen. Föreningen Varken hora eller kuvad genomförde för två år sedan en mindre studie bland ungdomar i Angered och Bergsjön. Kartläggningen visar att särskilt flickors livsutrymme är mycket begränsat. Nära 80 procent av flickorna uppgav att de är hårt kontrollerade i sitt privatliv av föräldrarna, men bara 16,9 procent av killarna angav detta svar. Nästan 80 procent av de tillfrågade tjejerna tillåts endast umgås med personer av kvinnokön, medan över 90 procent av pojkarna får umgås med bägge könen. Även GP:s stora undersökning #hedersflickorna från förra året visar på problemets omfattning i Göteborg. 

Odenjung (L) är speciellt kritisk till att den muslimsk friskola Römosseskolan avböjt att låta sina drygt 400 elever delta i studien. Skolinspektionen riktade 2011 skarp kritik mot skolan. Det handlade bland annat om att lärare var fysiskt hårdhänta mot elever och att man blundade för att pojkar kränkte flickor på skolan. Skolinspektionen kritiserade även betygsättningen för att vara godtycklig och gynna pojkarna. 

Det hedersförtryck och hedersvåld som unga göteborgare utsätts för handlar om allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Problemets omfattning måste synliggöras för att åtgärdas. Rektorer för Göteborgs skolor måste ta sitt ansvar och stödja kartläggningen.