Bild: Ernst Henry photograpy
Bild: Ernst Henry photograpy

Sonesson: Ge butiker rätt att porta kriminella

Det är ingen mänsklig rättighet att kunder ska få hota butiksanställda eller snatta. Det måste bli möjligt att porta personer som utsätter butiker för brott. Det räcker med tomma ord. Flummet måste upphöra. Inför omgående besöksförbud inom handeln.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Tidigare denna vecka anordnade samordningsminister Ibrahim Baylan (S), som leder regeringens arbete mot segregationen, och näringsminister Mikael Damberg (S) ett möte i Rosenbad om hur landets torg- och centrummiljöer ska bli tryggare. Inbjudna gäster var representanter för Sveriges största kommuner, handeln och Polisen. På agendan stod bland annat diskussion om hur man kan minska snatterier, stölder och hot som drabbar landets näringsidkare.

Regeringen agerar yrvaket. Problematiken har knappast uppstått över en natt. Åtgärder borde redan vara på plats. Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer uppger att anmälda stöldbrott i butiker steg med 30 procent mellan 2013 och 2016 (GT 11/2).

Siffran kunde vara ännu högre enligt Geijer.Färre anmäler trots att antalet rapporterade fall ökat. Åtskilliga handlare har nämligen tröttnat på att polisanmälningarna inte får några konsekvenser. Att rapportera brott upplevs som bortkastad tid. Informationen borde få alla varningsklockor att ringa inne på Justitiedepartementet.

ANNONS

En person som konfronterats med de senaste årens brottsutveckling inom handeln är göteborgaren Mikael Ovrell. Han driver en Ica-butik, som funnits i familjens ägo sedan 1952, på Citytorget i Kortedala. Ovrell vittnar om att hot, våld, snatterier och rån numera är en del av vardagen i affären. Problemen började växa i omfattning för ungefär två år sedan (AB 12/2).

Han beskriver att kriminaliteten ökat lavinartat och upplever en allt mer ohållbar situation. Både han och de anställda är rädda på arbetstid och personal har sagt upp sig med hänvisning till otrygghet. Därför har Ovrell valt att lägga butikens överskott på väktare. Pengar som annars kunde ha använts till lägre priser på varorna, högre löner eller tagits ut som vinst.

Tidigare har Ovrell alltid betraktat Kortedala som ett säkert område där kunderna vågat handla i butiken vid alla tider på dygnet. Nu är det allt fler som håller sig hemma efter skymningen uppger han. Vissa stamkunder har till och med övergett butiken och börjat göra sina inköp på andra platser enligt Ovrell.

Miljön i en mataffär är en väldigt bra temperaturmätare för hur samhället mår. När brotten ökar i mataffärerna skulle jag säga att samhället mår dåligt, konstaterar Ica-handlaren i en intervju med Aftonbladet.Hans dystra vittnesmål illustrerar de små stegens tyranni när en rättsstat gör reträtt. I kriminalitetens kölvatten frodas rädslan. Laglydiga medborgare begränsar sina liv och det offentliga rummet krymper.

ANNONS

Ovrell har ett konkret politiskt förslag som ministrarna Baylan och Damberg borde genomdriva. I dag går det inte ens i domstol att förbjuda en individ från att återbesöka en affär där vederbörande hotat eller slagit personalen. Det är fullständigt orimligt och undergräver både äganderätten och personalens säkerhet.

Det är ingen mänsklig rättighet att kriminella, som inte ens betalar för varorna, ska få göra livet surt för butiksanställda. Det måste bli möjligt att porta personer som utsätter butiker för olika typer av brott.Det räcker med tomma ord. Flummet måste upphöra. Inför omgående besöksförbud inom handeln. Kalla lagen Lex Ovrell.

ANNONS