Bild: Ernst Henry photography
Bild: Ernst Henry photography

Sonesson: Förändringens politiska vindar blåser i Göteborg

Det existerar ett legitimt missnöje bland väljarna i Göteborg som styrts av Socialdemokraterna i 24 år. Partiets dominerande ställning är sannolikt snart historia. Ett nytt politiskt landskap håller på att skapas i rikets andra stad.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

I tisdags kväll genomförde GP live en valdebatt som även sändes över nätet. Lokala politiska företrädare grillades i Göteborgs Konserthus i en mängd olika frågor. Allt från Västlänken till barnomsorgen avhandlades. De sakpolitiska beskeden som levererades var bekanta.Det intressanta med utfrågningen är att den bekräftar att Göteborg befinner sig i ett politiskt formativt skede, vilket avslöjades i GP/Sifos opinionsundersökning som nyligen slog ner som en bomb.

Socialdemokraterna kvalade in på usla 15,4 procent i mätningen med uppstickarpartiet Demokraterna hack i häl på sensationella 13,9 procent. Moderaterna är störst med över 19 procent. Valdebatten i Stenhammarsalen må ha haft lokalt fokus men den samlade bilden som framträdde förtjänar att uppmärksammas i resten av landet.

ANNONS

Socialdemokratins dominerande ställning, sedan över två decennier, i Göteborg är sannolikt snart historia. Ett nytt politiskt landskap håller på att skapas i rikets andra stad vilket speglar väljarströmningar på nationell nivå. Oväntade konstellationer för att kunna styra kommunen framöver kan inte uteslutas.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) var besvärad när hon fick frågan om sitt partis svaga stöd i opinionen. Hon sa det inte rakt ut men antydde att Socialdemokraternas samarbete vänsterut har inneburit en belastning och är främsta orsaken till väljartappet.Hermansson betonade att hon ser fram emot valrörelsen och möjligheten att profilera sig utan V och MP. Denna längtan kan tolkas som frustration. Vill S lämna den rödgröna uppgörelsen bakom sig och sträcka handen högerut?

Martin Wannholt, som representerar nya partiet Demokraterna, framträdde med självförtroende. Han är påtagligt stärkt av det rekordstarka stödet i ryggen och uttryckte att han själv tippat 7-8 procent. Wannholt förklarade succésiffrorna med att göteborgarna ropar efter något nytt. Det är mindre än fem månader kvar till valet och fräscha Demokraterna kan nog segla på framgången fram till valurnorna. Alla älskar en vinnare och särskilt den som utmanar i underläge.

Kommunalrådet Jonas Ransgård (M) hymlade inte med att han vill ha ett maktskifte. Han fick oväntad draghjälp av Jörgen Fogelklou (SD) som vände sig direkt till publiken och uppmanade alla att rösta - men inte på de rödgröna. Under debatten var det uppenbart att Sverigedemokraternas representant vill vara med och spela på den borgerliga planhalvan.

ANNONS

Allt fler väljare, fyra av tio, vill se blocköverskridande regeringsalternativ i SOM-institutets färska undersökning. Denna efterfrågan på mindre traditionella samarbeten finns sannolikt också på kommunal nivå. Det existerar ett legitimt missnöje bland väljarna i Göteborg som styrts av Socialdemokraterna i 24 år.

Den borgerliga oppositionen måste visa att man är beredd att vara pragmatisk när det gäller samarbeten för att samla en majoritet.Alliansen bör hålla dörren öppen för Demokraterna så man kan komma överens i, för Göteborg, viktiga frågor. Det kommer inte att räcka med att vinna valet, staden måste också styras.

ANNONS