Bild: Ernst Henry photography och bild från kulturministerns instagramkonto. 
Bild: Ernst Henry photography och bild från kulturministerns instagramkonto. 

Sonesson: Bokbål och ytlig knytblusaktivism skrämmer mig

På torsdag anordnas knytblusmanifestationer runt om i landet mot "gubbväldet" i Svenska Akademien. Nyligen brändes organisationens ordböcker i ett bokbål. Fler, inte minst ministrar, måste inse att verkligheten är mer komplex än vad som syns i de sociala mediernas flöden.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Gustav III instiftade 1786 en kunglig akademi med syftet att vårda det svenska språket. I söndags anordnades ett bokbål på Öland där Svenska Akademiens ordböcker gick upp i rök. Initiativtagaren motiverar handlingen med att han vill visa sitt stöd för Sara Danius som nyligen lämnat posten som kulturinstitutionens ständiga sekreterare.

Bokbrännaren är knappast ensam om att ha valt sida i den konflikt som fyller löpsedlarna. På torsdag anordnas knytblusmanifestationer på flera platser i landet mot ”gubbväldet” i Svenska Akademien. Knytblus är som bekant Danius signaturplagg och i Göteborg sker demonstrationen på Gustaf Adolfs torg. SVT-programmet Opinion Liveska diskutera aktionen i direktsändning.

ANNONS

Det rådande narrativet tycks vara att ett sunkigt patriarkat har avsatt feministen Danius för att hon ville gå till botten med den så kallade kulturprofilens sexuella kränkningar. De drivande bakom manifestationen är bland annat debattören Cissi Wallin, som drog igång svenska #metoo, och kriminologen Nina Rung som var en av de ansvariga bakom polisens hårt kritiserade armband i kampanjen #tafsainte. Nu är det istället #knytblus och #teamDanius mot gubbarna som gäller.

Sedan många år kallar jag mig feminist och jag har, via kvinnojour och kvinnoförbund, engagerat mig mot sexuella övergrepp. Men jag vägrar att ta ställning i denna härva helt enkelt för att jag vet för lite. Mycket tyder dessutom på att konflikten inte kan reduceras till en svartvit könsfråga. Det handlar bland annat om jäv, stadgar och Svenska Akademiens framtida roll. Vid omröstningen om Katarina Frostensons uteslutning var Danius faktiskt ensam kvinnlig ledamot att kräva en annan kvinnas avgång.

Poeten på stol 18 stöddes däremot av både Kristina Lugn och Jayne Svenungsson. Sara Stridsberg valde att lägga ner sin röst. Enligt Svenungsson har även akademiledamoten Lotta Lotass, som frivilligt lämnade verksamheten för några år sedan, uttryckt sin bedrövelse över ”det bitvis hänsynslösa drev som riktats mot Katarina Frostenson”.

ANNONS

Det som är mest bedrövligt i denna soppa är emellertid ministrarnas poserande knytblusaktivism i sociala medier. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) kunde inte motstå att lägga ut en bild på sig själv i plagget med uppmaningen ”den feministiska kampen sker varje dag”. Det är pinsamt att statsråd på detta ytliga sätt tar parti i en fristående kulturinstitutions inre liv. Kung Gustav III ville att hans akademi skulle vara oberoende av staten och försåg den även med egna inkomstkällor. Kristina Lugn anklagar, med rätta, Bah Kuhnke för att vara dåligt påläst och begå allvarligt tjänstefel.

De som planerar att demonstrera i knytblus mot gubbväldet i Svenska Akademien bör ställa sig frågan om det är feminism att straffa en kvinna för hennes makes grisigheter? En annan fråga att fundera över är om det är orimligt att en ordförande, oavsett könstillhörighet, lämnar efter att ha förlorat en majoritetsomröstning? Resultatet blev trots allt 8-6 till Frostensons fördel.

Vi lever i åsiktsmaskinernas hetsiga tidevarv. Fler, inte minst ministrar, måste inse att verkligheten är mer komplex än vad som syns i de sociala mediernas flöden.

ANNONS