Sigfrid: Ju mer medierna skramlar desto mindre lyssnar folk

Donald Trumps möte med Vladimir Putin fördömdes hårt i stora amerikanska nyhetsmedier, men skandalrubrikerna påverkade inte den allmänna opinionen. Trumps anhängare räknar med att nyheterna är vinklade.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Redan före Donald Trumps möte med Vladimir Putin i Helsingfors kritiserades initiativet i amerikanska och europeiska tidningar. Politiska motståndare uppmanade honom att ställa in samtalet. Efter mötets presskonferens, och frågorna om rysk inblandning i det amerikanska valet, exploderade amerikanska nyhetsmedier i fördömanden: Trump visade svaghet, han hade ingen agenda, han litade mer på Putin än på sin egen underrättelsetjänst. ”Skam” och ”förräderi” var ord som återkom i rubrikerna för både opinionstexter och nyhetsartiklar. Presidentens motståndare inom det republikanska partiet luftade sitt ogillande, och till och med representanter för Fox News uttryckte besvikelse. Det är svårt att tänka sig en mer kompakt, högröstat och enigt fördömande.

ANNONS

Precis före Helsingfors-mötet blev Trump kritiserad för sina hårda ton mot Nato-allierade, och dessförinnan hölls han ansvarig för familjer som separerades när de försökte ta sig in olagligt i USA. Samtalen med Ryssland blev något slags klimax. USA är omskakat, deklarerade programledaren Rachel Maddow på MSNBC.

Sedan började opinionsmätningar att droppa in, och vi kunde se hur stor skada Trump hade tagit av bombardemanget. Ingen alls, visade det sig. Den amerikanske presidentens popularitet var i stort sett oförändrad, och bland republikaner var hans förtroendesiffror rekordhöga. Att den politiska eliten i Washington DC och mediahusen i New York var omskakade betydde uppenbarligen inte att det amerikanska folket var omskakat.

Som väntat var Demokraternas sympatisörer negativa till Trumps möte med Putin, medan den stora majoriteten republikaner var positiva. Flertalet independents – de som varken anser sig vara demokrater eller republikaner – var negativa när de tvingades ta ställning, men de uttryckte också att de var osäkra på vad de ansåg.

Man skulle kunna sammanfatta det så här: De flesta amerikaner var mer negativa än positiva, men de enda som verkligen blev upprörda var de som redan såg Trump som politisk motståndare. Medan tv-kanaler och tidningar pumpade ut skandalrubriker om Trump och Ryssland satt vanliga amerikaner hemma och var ganska ointresserade av hela frågeställningen.

ANNONS

Enligt NBC News/Wall Street Journals senaste mätning finns det flera frågor där Trump inte har allmänheten med sig. I en fråga har han dock stort förtroende och det gäller hans förmåga att sköta den amerikanska ekonomin.

Ekonomin är, till skillnad från de senaste årens spridda mediastormar, någonting som går att ta på och som folk tycker är viktigt: Får jag det bättre? Känner jag mig trygg i att jag kommer ha ett jobb även i framtiden? I jämförelse med det väger kabel-kanalernas recensioner av presidentens insats på en presskonferens i Helsingfors ganska lätt.

Trump har lyckats skapa en öppen konflikt med stora nyhetsförmedlare som CNN, och republikaner ser nyhetsreportagen som Trump-kritisk opinionsbildning. Det har naturligtvis varit en medveten strategi från presidentens sida att skapa den konflikten, men de nyhetsmedier som höjer tonläget till orimliga nivåer bär själva ett ansvar när folk slutar ta dem på allvar.

ANNONS