Sigfrid: Hur många anhöriga klarar Sverige att integrera?

Trots lagskärpningar 2016 kan antalet anhöriginvandrare bli större än vad Sverige klarar. Moderaterna föreslår skärpta försörjningskrav medan Centerpartiet går åt motsatt håll och vill att även personer utanför familjen ska kunna komma som anhöriga.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

År 2016 hävdade regeringen att vi hade lagt vårt flyktingmottagande på EU:s miniminivå, vilket inte hindrade Sverige från att följande år bifalla tre gånger så många asylansökningar per tusen invånare som ett genomsnittligt EU-land (Eurostat 19/4).

Nyligen noterade den här ledarsidan att 46 000 nyanlända med uppehållstillstånd, enligt Migrationsverkets prognoser, i år förväntas bosätta sig i landets kommuner (GP 30/7). Detta är dock bara en del av bilden. Med asylinvandringen följer anhöriginvandring, och nästa år är prognosen att Sverige har att hantera 55 000 så kallade anknytningsärenden.

Sedan tidigare har vi regler om att den som vill ta hit en anhörig ska uppfylla krav på försörjning, men i praktiken har alltför många kunnat kringgå försörjningskravet. Moderaterna slår nu med rätta fast att luckorna måste täppas igen. I en debattartikel i veckan skrev partiets migrationspolitiska talesperson Johan Forssell och den moderata gruppledaren i riksdagen Tobias Billström att nya villkor ska ställas upp för dem som tar hit anhöriga (SvD 31/7).

ANNONS

Det första villkoret som Moderatena föreslår är att anknytningspersonen i Sverige har haft en inkomst i minst ett års tid. Inkomsten ska vara tillräcklig för att försörja de familjemedlemmar som kommer. Ett ytterligare villkor är att inkomsten ska vara en riktig inkomst. I dag är det möjligt att uppfylla försörjningskravet med inkomster från bidrag och subventionerade anställningar, vilket är orimligt.

Med det stora antalet beviljade asylansökningar under de senaste åren får reglerna för anhöriginvandring stora konsekvenser. En kravlös politik skulle medföra att de problem vi ser i dag med ökade integrationskostnader, stigande arbetslöshet och alltmer akut bostadsbrist når nya nivåer.

Även om regelverket skärptes med den tillfälliga asyllagen från 2016 så ger ändå de nuvarande reglerna utrymme för omfattande anhöriginvandring de kommande åren. Den stora grupp som inte är flyktingar utan så kallade alternativt skyddsbehövande får visserligen inte ta hit familjemedlemmar medan de befinner sig i Sverige med ett temporärt uppehållstillstånd, men den dagen de får ett permanent uppehållstillstånd kan de ta hit anhöriga om de uppfyller försörjningskravet.

Medan Moderaterna lägger allt större vikt vid en ekonomiskt hållbar migrationspolitik går Centerpartiet åt motsatt håll. De vill vidga gruppen som får komma till Sverige som anhöriga så att den omfattar även personer utanför den närmaste familjen. Statsministerkandidat Ulf Kristerssons(M) försäkran att Centerpartiets migrationspolitik inte är Alliansens migrationspolitik blir svår att uppfylla med Annie Lööf (C) som kollega i regeringen. Lööf har nog som alla vi andra noterat hur det gick för Miljöpartiet när den egna politiken kompromissades bort.

ANNONS

Därför är det är svårt att se Centerpartiet i en framtida alliansregering. I opposition går det förstås att tro på ett ökat flyktingåtagande som inte medför ytterligare kostnader och integrationsproblem, men i regeringsställning går det inte att luta sig tillbaka på önsketänkande.

ANNONS