Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

SD motverkar kameraövervakning

Alliansens förslag om trygghetsfrämjande kameror förlorade i kommunstyrelsen. SD lade absurt nog ner sin röst. De rödgröna fick därmed utslagsröst och vann. Väljarna bör minnas SD:s svek.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

En terrorist höll för två år sedan Köpenhamn i skräck under 14 timmar. Han attackerade först ett offentligt möte där konstnären Lars Vilks deltog och sedan gick han till angrepp mot en synagoga. Två människor dödades.Tack vare att gärningsmannen filmades av övervakningskameror underlättades Köpenhamnspolisens jakt på terroristen som de sedan sköt till döds.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt en forskningssammanställning som Brottsförebyggande rådet (Brå) genomfört är kameraövervakning mer effektivt mot egendomsbrott, som inbrott och skadegörelse, än mot våldshandlingar. Aggressiva förövare kan vara påverkade av alkohol och droger eller bryr sig helt enkelt inte om kameran.

Kameraögon kan ändå vara ovärderliga i polisens arbete. Det visar till exempel vårens terrordåd på Drottninggatan i Stockholm och mordet på utrikesminister Anna Lind år 2003 i varuhuset NK. Båda gärningsmännen hade fastnat på övervakningskameror innan attackerna.  

Bilder är ofta viktiga ledtrådar i brottsutredningar, särskilt om vittnen inte vill eller vågar vittna. Enligt Polisens rapport Utsatta områden (2015) kännetecknas ett särskilt utsatt område av en ”allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen". Det förekommer hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i dessa områden och konsekvensen blir att det är svårt  eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag. 

Den grova organiserade brottsligheten är ett växande problem, inte minst i Göteborgs särskilt utsatta områden. Det är därför utmärkt att M, L och KD yrkat på att kommunstyrelsen ska inleda förhandlingar med Polismyndigheten för att utveckla en gemensam plan för operatörsövervakade kameror i Göteborg, enligt den samverkansmodell som redan finns i Malmö. 

Utifrån ambitionen att minska medborgarnas utsatthet för brott har ett antal konkreta åtgärder identifierats i Malmö. En av dem är att öka förekomsten av trygghetsfrämjande kameror i staden. I korthet innebär det att Malmö kommun, som styrs av rödgrön majoritet, åtar sig investeringskostnaderna och polisen ansvarar för driften av kamerorna.

De rödgröna i Göteborg är tyvärr emot Malmömodellen. Alliansen fick inte gehör i kommunstyrelsen för sitt förslag vid omröstningen i onsdags. Utgången hade varit annorlunda om inte SD i kommunstyrelsen ännu en gång demonstrerat sin inkompetens och omognad.

SD har tidigare motionerat om kraftigt ökad kameraövervakning men lade absurt nog ner sin röst vid voteringen 22 november. Anledningen till det oseriösa agerandet är enligt kommunalrådet Lars Hansson (SD) att man tröttnat på att de borgerliga aldrig stödjer deras förslag. Ann-Sofie Hermanssons (S) ordföranderöst kunde därför avgöra frågan till de rödgrönas fördel.

Priset för den sverigedemokratiska piruetten är att kameror som skulle underlätta polisen arbete för att öka tryggheten på vissa särskilt brottsutsatta platser nu förhindras. Väljarna bör minnas partiets svek när de går till valurnorna nästa år. 

 

Mest läst