Schenström: Sjukvården är nyckeln till Rosenbad

Nycklarna till Rosenbad ges till den som, med hjälp av gedigna politiska reformer, påbörjar resan mot en väl fungerande sjukvård, skriver gästkolumnisten och konsulten Ulrica Schenström.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Svenska folket listar sjukvården som den viktigaste frågan i många mätningar, men under tiden som vanligt folk oroar sig för problemen ägnar sig politikerna åt att peka finger åt varandra istället för att lösa de problem som finns. Nycklarna till Rosenbad ges till den som, utan att peka finger på motståndarna, presenterar riktiga lösningar.

Det finns olika bilder av den svenska sjukvården, allt är inte nattsvart men allt är inte heller perfekt. Svensk sjukvård håller hög kvalitet, när man får tillgång till den. Enligt flera internationella undersökningar håller den svenska sjukvården hög kvalitet.

Till exempel hamnade Sverige på en delad fjärde plats när bland annat tillgänglighet och effektivitet i sjukvården i 195 länder utvärderats i en rapport finansierad av Bill och Melinda Gates Foundation. Däremot kvittar internationella jämförelser för den enskilde om vägen från väntrummet till att få behandling blir längre.

ANNONS

Förra veckan presenterade Socialstyrelsen sin rapport om tillgängligheten inom hälso- och sjukvården. Läsningen är allt annat än munter och bör mana till eftertanke hos politikerna. Inget av landstingen och regionerna uppfyller den lagstadgade vårdgarantin.

Måluppfyllelsen av kraven ligger på mellan 72 – 91 procent för de fyra tidsgränserna inom vårdgarantin med stora regionala skillnader. Vistelsetiden inom akutsjukvården har under ett år ökat med 7 minuter. Tiden för de 10 procent som väntar längst har ökat med 22 minuter. Problemen förklaras framför allt av sjukvårdssystemens komplexitet, organisering och huvudmännens prioriteringar.

Det är inte förvånande att svenska folket listar sjukvården som den viktigaste politiska frågan. Patienter, anhöriga och medarbetare har märkt av och berättat om bristerna i sjukvården, i hela landet. Under tiden som problem uppmärksammas hade man kunnat tro att merparten av våra politiker hade varit intresserade av att ägna mer tid åt att lösa problemen som finns än att debattera om vem som bär ansvaret.

Missuppfatta mig inte, det är självklart viktigt att ansvariga politiker löser brister och den domen kommer av väljarna i valet senare i höst. Men, verkligheten är att alla politiker bär ett gemensamt ansvar för att sjukvården ska fungera så bra som möjligt. Lösningarna återfinns bland annat i Socialstyrelsens rapport och hos de som känner verksamheterna bäst: professionerna.

ANNONS

Politiker både på regional och statlig nivå bör komma överens om en större förändring av hur sjukvården organiseras. Dagens modell har kommit till vägs ände, vissa saker kan skötas på lokal nivå medan andra uppgifter kan skötas av staten. Hur verksamheterna ska styras i praktiken bör utredas noggrant av professionerna och forskare istället för av tidigare politiker som är färgade av sin politiska ideologi.

Nycklarna till Rosenbad ges till den som, med hjälp av gedigna politiska reformer, påbörjar resan mot en väl fungerande sjukvård. En förutsättning för detta är att politikerna sätter det omogna tonläget som finns på sociala medier och i pressrummen på hyllan och fokuserar på att lösa problemen. Väljarna belönar inte politiker som pekar finger, väljarna belönar politiker som vill något. I detta fall förbättra vården.

ANNONS