Sänk skatten och regeringen

Moderaterna har på några år gått fått från att överväga skattehöjningar till att föreslå den största skattesänkningen sedan år 2006. I skuggbudgeten som presenterades under onsdagen fanns den röda (eller snarare blåa) tråden som många saknat.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Moderaterna har under en längre tid fått kritik för att vara otydliga och visionslösa. Ofta har den varit befogad. Men i deras skuggbudget som presenterades under onsdagen fanns den röda (eller snarare blåa) tråden som många saknat. Den stora frågan är inkomstskatten, som M vill sänka med 22 miljarder kronor.

Att M vill genomföra rejäla skattesänkningar är egentligen inget anmärkningsvärt. Men det är värt att påminna om att budskapet så sent som år 2014, när Fredrik Reinfeldt fortfarande var partiledare och statsminister, var att det inte fanns något utrymme för fler skattesänkningar (SR 17/2 2014). Dåvarande finansminister Anders Borg antydde till och med att det kunde bli aktuellt med skattehöjningar.

ANNONS

Det är en påtaglig kontrast mellan att då överväga skattehöjningar och att nu föreslå den största skattesänkningen sedan år 2006. Förvisso är omständigheterna annorlunda: Borgs utspel kom efter nästan åtta år av borgerligt regeringsinnehav med flera jobbskatteavdrag, medan onsdagens budget presenterades efter nästan tre år av rödgrönt styre och efter en rad skattehöjningar. Oavsett sammanhang upplevs nog utspel om eventuella skattehöjningar negativt av många moderata väljare. Innehållet i den senaste skuggbudgeten samspelar bättre med partiets och väljarnas grundvärderingar om ekonomisk frihet.

I likhet med de tidigare jobbskatteavdragen vill M utforma skattesänkningarna så att de med lägst inkomster får mest tillbaka: 10 procent för inkomster upp till 14 000 kronor och därefter trappas det ner. För yrkesgrupper som lärare, elektriker och busschaufförer räknar man med 500 kronor mer per månad. I Västra Götaland skulle nästan en miljon människor omfattas av skattelättnaderna, drygt 350 000 av dessa personer bara i Göteborg.

Skatt och den närliggande frågan om arbete lär bli stora valfrågor för Moderaterna. Här finns förutom en tydlig höger-vänster-konflikt också möjlighet att utfästa tydliga och konkreta löften. Tidigare i år satte partiledaren Anna Kinberg Batra upp målen om en halv miljon nya jobb till år 2025 och att skillnaden i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda ska halveras till samma år.

ANNONS

Även trygghet är en fråga som både får stort utrymme i budgeten och som lär bli en stor valfråga. Bland annat vill M se fler poliser och höjda polislöner med minst 2000 kronor i månaden. För Västra Götalands del skulle det innebära ungefär 800 nya poliser, vilket vore en välkommen förstärkning. I denna fråga finns emellertid inte en lika stark höger-vänster-konflikt då även Socialdemokraterna vill se fler poliser, om än inte med höjd lön.

Moderaterna har tidigare gått ut med att de vill att Alliansen ska lägga en gemensam budget redan nu, något som Centerpartiet och Liberalerna motsatt sig. Det de borgerliga partierna är eniga om är att regeringens aviserade skattehöjningar måste stoppas, även om det än så länge inte råder någon enighet kring hur. Att de lyckas komma överens är viktigt; dels för att höjd skatt i allmänhet, och höjd inkomstskatt i synnerhet, är helt fel väg att gå för ett land som redan har världens högsta marginalskattetryck, men också för att Alliansens agerande nu kommer avgöra dess framtid.

ANNONS