Strömmande vatten.
Strömmande vatten.

Replik: Älvräddarnas Samorganisation svarar Boscanin om småskalig vattenkraft

Christer Borg, generalsekreterare för Älvräddarnas Samorganisation, replikerar på ledaren "Äganderätten måste värnas".

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Aleksandra Boscanins ledare måste besvaras då den innehåller så mycket missförstånd.

Äganderätten är viktig och inskriven i både nationell lagstiftning och EU-dito. Men det är också tydligt att äganderätt kan inskränkas för att åtgärda miljöproblem. Äganderätten är alltså inte absolut i förhållande till miljön vilken är ett allmänintresse. Och det gäller att vara väldigt tydlig med vad som är äganderätt och vad som är nyttjanderätt. Nyttjanderätt till strömmande vatten har alltid sedan första landskapslagarna omgärdats av begränsningar, t.ex. ”kungsådra” som gällde i Sverige fram till 1918 års vattenlag. Fram till dess var en alltså tvungen att ”gå till kungs” om man ville dämma över hela vattenfåran.

ANNONS

Det är uppenbart att vare sig skribenten eller de organisationer som företräder de allra minsta småskaliga vet hur lagstiftningsförslaget ser ut nu när det kommer som proposition. Alla kraftverksdammar som tidigare haft privilegiebrev eller häradsrättsdomar eller andra äganderättsliga rättigheter kommer att ses som att de har ett miljöbalkstillstånd, dvs. rättskraft.

Det är inte heller fråga om ”nya tillstånd” utan tvärtom en ny version av omprövning, där bara villkor kan omprövas. Dessutom kommer alla att få 85 procent av kostnaderna täckta av den storskaliga branschens miljöfond. Advokater, konsulter, byggande av fiskvägar etc. – allt verksamhetsutövaren behöver betala är en ”självrisk” på 15 procent. Detta till skillnad från alla miljöfarliga verksamheter som alltid utan undantag står alla sina kostnader själva. Fonden är gjord så att den ska räcka hela vägen ut. Dessutom gör man om så att var och en står för sina kostnader av rättegångskostnaderna.

Citatet av Johan Hillström visar på den otroligt låga kunskapsnivån om rättssamhälle och lagstiftning som hela den småskaliga branschen omfattas av. Johan och hans kompisar får visst bruka sin anläggningar – om de bara följer de nya moderna miljövillkor de kommer att få vid omprövningen.

Det ska också påminnas om att vatten – speciellt strömmande vatten där dessa småskaliga vattenkraftverk finns – måste betraktas som luften när vi pratar om miljöpåverkan. Det som någon gör med ”sitt” vatten påverkar alla andra både upp- och nedströms. I detta fall finns det många gånger fler fastighetsägare som också är fiskerättsägare än det finns små dammar och kraftverk. Vandringshinder förstör deras möjligheter till nyttjanderätt av sitt ägande då de inte kan utveckla till exempel fisketurism. En näring som skulle kunna ge landsbygden många gånger mer pengar och utveckling än de små kraftverken.

ANNONS

Sist; ingen äger vattnet som rinner förbi fastigheten. Man äger bara en möjlighet att nyttja kraften – om man följer de lagar och förordningar som Sverige och EU ställer som miljökrav.

Christer Borg,

Generalsekreterare Älvräddarnas Samorganisation

Aleksandra Boscanin svarar:

Självklart är det viktigt att värna om miljön. Men ska man ställa upp hårda krav, som dessutom försvårar möjligheterna för existerande företag, bör man fråga sig i vilken utsträckning de är befogade, och om det är möjligt att utforma dem på något annat sätt. Det är inte heller någon naturlag att ansökningsprocesser måste vara så krångliga och dyra. Ledarsidans kritik består således inte att regeringen vill värna miljön, utan berör kravens utformning.

Småföretagare investerar ofta mycket tid och pengar i sina företag. När förutsättningarna för dem ändras över en natt – i detta fall på ett sätt som är förenat med stora kostnader – skapar det en oförutsägbarhet. Det påverkar inte enbart dagens företagare, utan även hur många som på sikt kan tänka sig att starta eget.

Att ägare till småskaliga vattenkraftverk kommer kunna söka ersättning för en del av kostnaden för nya tillstånd var något som jag tog upp i min ledare. Borg hävdaratt denna är tänkt att räcka hela vägen ut, hur det faktiskt blir i praktiken återstår att se. Dock kvarstår faktum att den summa som företagarna ändå måste betala själva, utan garanti om att få fortsätta bedriva sin verksamhet, kan bli väldigt hög. Det riskerar att leda till att många måste lägga ned sin verksamhet.

ANNONS

Förslaget kring de småskaliga vattenkraftverken bör ses i ett större perspektiv. Den rödgröna regeringen har även, mer eller mindre, beslagtagit privat skog och vill se kvoterade bolagsstyrelser. Det är en destruktiv syn på äganderätten som inte kan motiveras utifrån miljökrav.

ANNONS