Regeringen bryr sig inte om vårdens kvalitet

Varken regeringen eller Ilmar Reepalu har något egentligt intresse av att enbart tillgodose god kvalitet i vården, utan ser vinstbegränsning som ett mål i sig.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

I ett lägedådet redanråderkris inom vården vill regeringen försämra tillgängligheten ytterligare.Dessutredare, det förra socialdemokratiska kommunalrådetIlmar Reepalu,harpresenteratsin utredning om vinster i välfärden. Där föreslås ett vinsttak för privata välfärdsföretag, vilket i praktiken skulle innebära att många av dem som skulle behöva lägga ned sina verksamheter. Den vård som bedrivs i offentlig regi skulle då bli än mer belastad och köerna ännu längre.

Som ledarsidan tidigare skrivit (3/4) uppgick antalet privata läkar- och övriga sjukhusbesök bara i Västra Götaland till knappt tre miljoner under år 2015. Nationellt var det totala antalet besök i primärvården drygt 40 miljoner enligt SKL. Det säger mycket om hur betydelsefulla de privata alternativen i regionen är, inte bara för de som själva väljer dem utan också genom att de avlastar den offentliga vården.

ANNONS

Att Reepalu skulle föreslå en vinstbegränsningförvånar nog ingen.Det ligger i linje med de signaler som regeringen skickat i frågan. Vad som däremot är anmärkningsvärt är att han i sitt slutbetänkande skriver att det inte är realistiskt att ställa detaljerade kvalitetskrav.

Ett av de tyngsta motargumenten mot ett vinsttak är att det är kvalitet som borde stå i fokus – oavsett utövare. Men Reepaluhävdaratt för detaljerade krav skulle kunna leda till en stor administrativ börda för de anställda inom respektive verksamhet.

Det ligger en poäng i att man bör se upp med att lägga för mycket administrativa arbetsuppgifter på lärare, sjuksköterskor och läkare. Redan i dag vittnar främst många lärare och sjuksköterskor om att sådana uppgifter tar alldeles för mycket tid i anspråk. Men krav måste ställas på välfärdsverksamheter, privata som offentliga, och rimligtvis bör det gå att utforma ett kontrollsystem som inte ytterligare belastar dessa yrkesgrupper.Till exempel har Bergsjönsvårdcentralanställtadministrativ personal justisyfteattfrigöravårdpersonalenfrånden bördan. Problemet är att varken regeringen eller Reepalu har något egentligt intresse av att enbart tillgodose god kvalitet, utan ser vinstbegränsning som ett mål i sig.

I vilken utsträckning utredningen kommerattutgöraettunderlag för en regeringsproposition återstår att se. Troligt är att regeringen kommerattföreslåenvinstbegränsning i någon form. Även om det är föga troligt att ett sådant förslag kommerattgå igenom, då samtliga oppositionspartier harinvänt, är det ett misslyckande att frågan fått ta så mycket tid och energi i anspråk. Fokus bör vara att minska köerna, öka platserna och ge patienterna god vård, inte att minska valfriheten.Bättre kvalitet helt enkelt.

ANNONS
ANNONS