Ransgård: Vill man att Alliansen ska styra ska man också rösta på Alliansen. Allt annat ökar risken att sossarna sitter kvar

I ledarsidans intervjuserie med företrädare för partierna i göteborgspolitiken har turen kommit till Jonas Ransgård, vice ordförande i kommunstyrelsen och moderaternas gruppledare.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det kom en GP-Sifo i början av april som visade att bland seniorer i Göteborg så var ex-moderaten Martin Wannholts parti, Demokraterna, dubbelt så starkt som S och M tillsammans. Vad tyder det här på?

– Det finns ett långvarigt och starkt missnöje i Göteborg med styret. I många fall uppfattar man att det här är rödgröna misslyckanden, i andra fall har det funnits en bredare politisk samsyn och därför missnöje med det. Missnöje över hur staden leds skapar öppningar för oss i Alliansen, både inför och efter valet. Opinionsundersökningar är intressanta, men det är valresultat vi förhandlar på.

Hur kommer det sig att era gamla väljare lämnat er?

ANNONS

– Framför allt har de lämnat S. Det strider ju mot allt vi hittills lärt oss om väljarna. Det vill säga att det brukar vara yngre väljare som oftare byter parti. Det blir säkert intressant för valforskarna. Sedan har vi en kraftig inflyttning till Göteborg som sker i de yngre åldrarna. Och sedan har vi en nettoutflyttning bland 30-åringarna. Så det fylls på med väljare som statistiskt sett röstar vänster.

Att den breda medelklassen flyttar ut kan ju inte vara bra för Moderaterna?

– Det är inte bra för stan. Det är den yrkesverksamma gruppen som flyttar. Det är också där Allianspartierna är starkast. En viktig orsak är arbetsmarknaden. Den är glödhet för ingenjörer. Men alla ingenjörer blir inte tillsammans med andra ingenjörer. Man behöver en kombination som passar med sin egen karriär, partnerns karriär och barnens skolgång.

– Vi skulle till exempel gärna se fler myndigheter i Göteborg. Men det stora skälet till utflyttningen är bostadsmarknaden. Man letar efter småhus till överkomliga priser men hittar inte det. Så man flyttar ut. Från vår sida har vi strävat efter en större arbetsmarknadsregion med fler branscher, men också ett mer varierat bostadsutbud med fler småhus. Det skulle gynna stan.

Demografin i Göteborg börjar bli lite underlig. Den kan rentav liknas vid Bryssel som mellan natt och dag skiftar enormt mycket i befolkningssammansättning.

ANNONS

– Jag skulle ändå vilja nyansera bilden av det hela. Det är ju inte bara unga studenter som flyttar till Göteborg. Vi har också en utflyttning, där skolresultaten är en viktig orsak. Man är missnöjd med skolorna i Göteborg och flyttar sig närmare skolorna man söker. Göteborgs skolresultat är på väg ned. I våras var det rekordlågt. Det driver utflyttning. Samtidigt är vi en gemensam arbetsmarknad. Det som händer i staden påverkar också grannkommunerna. De som bor i staden påverkar genom sina politiska val de som bor utanför men som saknar rösträtt i staden. Deras intressen kan skilja sig åt.

Kan du utveckla det?

– Om man tittar på vad som gynnar de som bor i den större arbetsmarknadsregionen Göteborg så kan man se att det är få utanför Göteborg som röstar på Vänsterpartiet och Miljöpartiet, men i Göteborg får de stort inflytande vilket påverkar andra utanför staden.

Du tänker på trafikfrågor?

– Ja, men också bostadsfrågor. Vänsterpartiet säger: ”blir det inte hyresrätter får ni inte bygga alls – för då är vi inte intresserade”. Majoriteten av befolkningen är däremot nog intresserade. Men de har inte beslutsrätt i frågan.

Ett fokusområde för Moderaterna är trygghetsfrågor. Varför har Göteborg, för många, blivit otryggare det senaste decenniet? Och vad gör man åt det?

ANNONS

– Brottsligheten totalt sett går ned. Men utsattheten för personbrott går upp. Vi måste återupprätta förtroendet för rättssamhället. Då är det fler poliser som behövs. Vi har färre poliser på en större befolkning än vad vi hade tidigare. Vi får inte fram de poliserna tills imorgon, för de ska ju utbildas. Därför vill vi ha högre polislöner och mer pengar till de civilanställda som kan avlösa dem på gatan. Fler poliser är ingen kommunal fråga, men just därför är det en fördel att vi är ett parti med företrädare både i riksdagen, regionen och kommunen.

– Åker man ut till polisen till Hjällbo har de väldigt få anmälda brott. Det behövs ett återupprättat förtroende för rättsstaten. Den största klyftan i Göteborg är trygghetsklyftan. Från att du överväger om du överhuvudtaget vågar släppa ut barnen till att du är helt lugn med det. Och då är ju frågan vad kommunen ska göra, och det är att höja skolresultaten.

Och för att uttrycka det enkelt: Det finns inga gängkriminella med höga betyg.

Varför går det snett i vissa skolor?

– Höjda förväntningar är viktigt. Det går inte att göra som de rödgröna i Lundby, där de nöjde sig med att 80 procent lyckas. Man kan inte ha det som mål.

ANNONS

Så en blandning av det kortsiktiga, med kameror, och en del långsiktigt. Men kommer verkligen kameror lösa något?

– Enligt Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) har kameror flera effekter: De förebygger planerade brott. De underlättar att klara upp begångna brott och de bidrar till ökad, upplevd trygghet. Det är nästan komiskt att se då journalister försöker hitta folk som är negativa till övervakningskameror. Det finns ett otroligt starkt stöd för kameror. I synnerhet när det råder en kultur av rädsla och med hot.

Du nämnde Hjällbo, ett område där man kanske inte vågar vittna. Många göteborgska stadsdelar är ju fysiskt väldigt åtskilda, vad vill ni göra åt detta?

– Jag tänker så här: Vi har noterat problemet i Nordost och där är problemet att det är en så oerhört stor skillnad mellan hur mycket jobb det finns och hur mycket folk det finns. Därför lade vi ett förslag om nystartszoner med slopade arbetsgivaravgifter. Där upplever vi att det finns ett fysiskt problem. Tittar man på Biskopsgården så är det inte riktigt på samma sätt. Där är det snarare en social och mental segregation.

Går det att lappa och laga i en stadsdel? Kan man verkligen forcera in detaljhandel i Angered?

– Du får i första hand gå fram med kompletteringsförslag, i vissa fall med rivningsförslag. Fler upplåtelseformer som ökar blandningen, och framförallt viljan att bo kvar. Bättre kommunikationer, och framförallt trygghet så man inte har handlare som stänger ned för att det går gäng som snattar i butikerna. Det är några steg.

ANNONS

De största demonstrationerna under hela 2000-talet i Göteborg har varit mot USA:s krig i Irak och mot Västlänken – vad drar du för slutsatser av detta?

– De som förhandlade om Västsvenska paketet var så nöjda med att de hade tagit hem 17 statliga miljarder att det inte föresvävade dem att de skulle möta motstånd. Stockholm hade fått sitt, Malmö hade fått sitt, nu äntligen hade även Göteborgspolitiken samlat sig till att få något från staten. Alliansen hade varit starkt emot trängselskatten men köpte den som en del i ett paket, vilket nog lämnade ett antal borgerliga väljare bakom sig. Socialdemokraterna lovade att det inte skulle ske utan en folkomröstning, och lämnade det bakom sig. GT drev frågan väldigt intensivt. GT skapade inte den här frågan utan gav röst åt ett folkligt missnöje som fanns. Så långt handlade det inte om Västlänken utan om trängselskatten. Sedan har Västlänksfrågan förts in. Och sedan fick frågan eget liv. Nu är den en symbol för hur staden styrs i stort.

Vad händer om Demokraterna, SD och Vägvaletfår starkt stöd i valet och får en avgörande påverkan på vem som styr i kommunfullmäktige?

– Det viktigaste är att det blir maktskifte i Göteborg. Vill man att Alliansen ska styra, så ska man rösta på Alliansen. Allt annat ökar risken att Socialdemokraterna sitter kvar vid makten. Vi har ju aldrig haft någon Decemberöverenskommelse i Göteborg. Alliansen har lagt gemensamma budgetförslag och röstat för dem. Då budgeten för i år skulle beslutas förlorade vi med 36-40 sedan Alliansen och Sverigedemokraterna röstat för Alliansens förslag, de rödgrönrosa för det rödgröna förslaget och Vägvalet lagt ned sina fem röster. Därmed vann den rödgröna budgeten med sin trafik- och parkeringspolitik.

ANNONS

– Detta tror jag inte Vägvalets väljare räknade med. Om man tänker att Västsvenska paketet är det enda som betyder något så kan man förstås lägga ned sina röster. Men här finns två block och ett av dem tycker man i alla fall, från Vägvalets sida, är det mindre dåliga vad gäller trafikpolitik. Så resonerar nog de flesta Vägvalsväljare. Så kan det bli igen. Många kan behöva välja om det är viktigast att markera att man vill ha en omförhandling om det Västsvenska paketet eller om det viktigaste är att få till ett maktskifte. Jag hoppas att de väljer maktskifte. Vill man att Alliansen ska styra ska man också rösta på Alliansen.

ANNONS