Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Politik handlar om idéer, inte om att göra karriär

Om resultaten från opinionsundersökningarna står sig kommer många moderater stå utan uppdrag om drygt ett år. Att gå över till Sverigedemokraterna är ett enkelt sätt att få fortsätta sin politiska karriär. Men politik handlar om idéer och inte om att göra karriär.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Fram tills i onsdags var det nog inte särskilt många som kände till Patrick Reslow. Moderaten från Skåne var trots sju år i riksdagen relativt anonym. Men när det blev känt att han nu byter parti till Sverigedemokraterna blev han en riksnyhet. Riksdagsplatsen – och arvodet på 63 800 kronor i månaden – behåller han.

Att riksdagsledamöter lämnar sina partier förekommer, även om det är ovanligt. Det i sig är inte klandervärt, utan moraliskt riktigt om man inte längre sympatiserar med det parti vars väljare man företräder. Då är det bättre att lämna plats för någon annan.

Det som däremot är opassande är att behålla sina uppdrag när förutsättningarna förändrats på det här sättet. Detta kan Reslow och andra avhoppare göra enligt det regelverk som finns, men att man kan och får betyder inte att man bör.

Riksdagsmandatet må vara personligt, men det går inte att bortse från partiernas betydelse när det kommer till vilka personer som kandiderar och väljs in. Det är få som hamnar i beslutsförsamlingar genom personkryss. De allra flesta har sitt parti att tacka för en så kallad ”valbar” plats på listan. I det parti som Reslow nu lämnat fastställs listorna efter provval, där partiets medlemmar fått säga sitt om vilka som ska få företräda partiet. 

Förutom att sätta Reslow på valbar plats har hans före detta partikamrater troligen haft stor delaktighet i hans kampanj. Knackat dörr, satt upp affischer, delat ut flygblad, samtalat med väljare i den lokala valstugan. I valrörelserna brukar många eldsjälar, inte minst medlemmarna i ungdomsförbunden, jobba hårt utan betalning. Detta för att nå ut med den politik som de tror på – politik som Reslow nu inte längre vill företräda.

Motiveringen till partibytet är att Reslow bland annat varit missnöjd med Decemberöverenskommelsen. Missnöjet i sig är befogat, men överenskommelsen slöts i december år 2014 och föll i oktober året därpå. Att han väljer att lämna just beror nog snarare på att han troligen kommer att stå utan riksdagsplats efter nästa val, till följd av Moderaternas minskade väljarstöd och en intern strid i Skåne.

Om resultaten från opinionsundersökningarna står sig kommer många moderater stå utan uppdrag om drygt ett år. Det går inte att utesluta att några av dem kommer att följa i Reslows fotspår. Att gå över till Sverigedemokraterna är ett enkelt sätt att få fortsätta sin politiska karriär. Men de allra flesta lär troligtvis komma ihåg att politik handlar om idéer och inte om att göra karriär.

Mest läst