Oförsvarbart med våld på asylboenden

Många har flytt till Sverige för att få en fristad. Men långt ifrån alla har fått den trygghet som de borde kunna förvänta sig.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

I måndags misshandlades en man av flera andra på ett asylboende i Surahammar. Den misshandlade mannen tror att orsaken var att han var gay.Ironiskt nog var asylboendet där misshandeln skedde ”hbtq-certifierat”. Certifieringen innebär att de anställda har genomgått en utbildning som RFSL hållit i.

På Migrationsverkets hemsida går det att läsa att detta bland annat lett till ett ”normkritiskt perspektiv på inredningen”. Intentionen, att ”skapa en miljö där alla kan känna sig inkluderade och välkomna" må ha varit god, men det ligger nära till hands att undra om man inte fokuserat på fel saker –och fel målgrupp. Är det verkligen personalen som är i störst behov av utbildning?

ANNONS

I Sverige tenderar vi att hysa stor tolerans gentemot hbtq-personer. Det förekommer dock hot och förföljelse även här. Men det är skillnad på att hota och förfölja trots lagen och att göra detsamma med stöd av lagen. Den allmänna attityden mot hbtq-personer är i Sverige något helt annan än den i till exempel Mellanöstern. Därför kanske det i första hand inte är personalen som utbildningssatsningar bör rikta sig till, utan till de som kommer hit från vitt skilda kulturer.

Det räcker dock inte då svåra frågor sällan har enkla svar. Värderingar sitter djupt och tar lång tid att förändra. En utbildning kommer sannolikt inte vara tillräckligt för att få den som tidigare hyst avsky för hbtq-personer att i stället bemöta dessa med respekt. Det är inte heller enbart hbtq-flyktingar som upplevt stor utsatthet när de kommit hit. Kristna flyktingar har vittnat om hur de hotas av muslimer på asylboenden, och även ”icke renläriga” muslimer har drabbats för att de inte lever så som de ”borde”.

Att detta kan fortgå är en skam för Sverige. Vi har tagit emot dessa personer för att ge dem skydd och det är vår skyldighet att leva upp till våra förpliktelser.

Så hur ska dessa personer kunna garanteras skydd? Egna asylboenden för utsatta grupper, till exempel för kristna, har tidigare diskuterats och Migrationsverket gick i somras ut med att de skulle öppna tre speciella asylboenden för särskilt utsatta med behov av extra trygghet.

ANNONS

Den första frågan är om tre boenden är tillräckligt för alla som känner sig utsatta, den andra hur bra lösningen egentligen är på lång sikt. Vad får vi för samhälle om olika grupper måste hållas åtskilda?

ANNONS