Säkert? Kriminalvården har satsat stort på fysisk säkerhet, men mindre på de anställda.
Säkert? Kriminalvården har satsat stort på fysisk säkerhet, men mindre på de anställda.

Myndighet erbjuder farligt sommarjobb

Kriminalvården är ett klassiskt sommarjobb för studenter. Men jobbet är farligt om nykomligen inte omges av rutinerade kollegor.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Just nu annonserar Kriminalvården efter sommarvikarier till häktet och anstalterna i Göteborg. Den som söker bör dock vara medveten om att det är ett sommarjobb som är farligare i dag än för några år sedan.

Flera anställda inom Kriminalvården i Göteborg, som har lång erfarenhet av yrket, är oroliga för vad som kan ske under sommarmånaderna när avdelningarna bemannas med delvis helt ny extrapersonal. Problemet är att det finns för få rutinerade vårdare kvar under semestern för att upprätthålla en rimlig nivå av samlad erfarenhet på avdelningarna.

Det finns visserligen riktlinjer om att det på en avdelning under varje pass måste finnas personal med yrkesvana och inte bara sommarvikarier. Problemet är hur man i dag tvingas att definiera erfarenhet.

ANNONS

Källor på häktet i Göteborg berättar att det under förra sommaren fanns avdelningar där personalen under vissa pass sammantaget hade mindre än ett par år i yrket. Om det till exempel var fyra vårdare på avdelningen var två nya sommarjobbare och de två ”erfarna” hade börjat på våren strax innan.

Bakgrunden till bemanningsproblemen är att Kriminalvården under flera år har haft svårt att behålla sina anställda. Myndigheten vill inte konkurrera med löner. Eftersom lönen är det tydligaste måttet på hur en människas arbete värderas har det naturligtvis lett till en hög personalomsättning där många lämnar.

Problemet har vuxit under senare år när till exempel Migrationsverket, dopat med extra statliga miljarder, har konkurrerat om ungefär samma arbetstagare. I Göteborg kan man därtill lägga ledarskapsproblem som lett till att chefer sparkats och mellanchefer omplacerats.

Dagens intagna är av ett mycket bredare spektrum än för 20 eller 30 år sedan. Trots att relationen mellan vårdare och intagna på svenska fängelser ofta är god krävs det erfarenhet för att läsa situationer och göra riskbedömningar. Det är allvarligt om en myndighet lurar unga människor in i en verksamhet som är så illa skött att den är farlig för de anställda. Den som är ny i Kriminalvården måste ha stöd från rutinerade kollegor.

ANNONS
ANNONS