Mot ljusare tider

Politiskt våld ökar i Tyskland. Det högerextrema mot politiker, men framförallt mot flyktingar, och även det vänsterextrema som vid G-20-mötet i Hamburg, skriver gästkolumnisten Anna von Bayern.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Frun låg sjuk hemma i veckan och Andreas Hollstein skulle bara ut och hämta turkisk kebab till middag åt familjen. Alla i hans lilla hemstad Altena, där han varit borgmästare i 18 år, känner honom. Men en annan gäst i gatuköket ville få det bekräftat: ”Är det du som är borgmästaren?” När Hollstein bejakade drog mannen fram en kniv, höll upp den mot hans hals och skällde ut honom för att han hade hämtat för många flyktingar till stan. Hollstein fick bara ett lätt snitt i halsen eftersom ägaren Ahmet Demir och hans far Abdullah hjälpte honom att övermanna angriparen.

ANNONS

Politiskt våld ökar i Tyskland. Det högerextrema mot politiker, men framförallt mot flyktingar, och även det vänsterextrema som vid G-20-mötet i Hamburg. Flyktingpolitiken polariserar starkare än vad någon annan politisk fråga gjort på åratal. Den har lett till att främlingsfientliga AfD fick 12,7 procent. De vann över mer än en miljon väljare från Angela Merkels regeringsunion. Det är partiets sämsta valresultat någonsin.

Valet blev både ett nederlag och en seger för Merkel, eftersom hon kommer att förbli kansler. När hon slutar efter nästa legislaturperiod kommer hon ha varit det i sexton år, lika länge som Helmut Kohl som håller rekordet i längst tjänstetid. Hade man kunnat välja kanslern direkt hade Merkel fått uppemot dubbelt så många röster som hennes socialdemokratiska rival Martin Schulz.

Men hennes flyktingpolitik är kontroversiell även i hennes eget parti. Hon har de facto ändrat den, gjort den mer restriktiv genom moraliskt diskutabla överenskommelser med Turkiet och Libyska "warlords". Men retoriskt håller hon fast vid det som uppfattades som hennes gränsöppning. Det mobiliserar hennes motståndare. Men läget i Tyskland förblir stabilt, i synnerhet om man jämför med USA, Frankrike, Polen och England, där den politiska eliten näst intill har ombytts. Och det gäller fast att de första koalitionsförsöken mellan Merkels CDU, bayerska CSU, liberala FDP och de Gröna partiet misslyckades.

ANNONS

Visst, det är första gången sen 1949 som en regeringsbildning misslyckades. En tvistefråga var invandringen, som CSU och FDP ville begränsa till 200.000 per år, vilket de Gröna inte ville acceptera. Det försvagar Merkel, men det är ingen regeringskris. Hon kommer nu troligen fortsätta en koalition med SPD. Om detta misslyckas kan presidenten tvinga fram en minoritetsregering i stället för att upplösa Bundestag och kalla till nyval, något som bara AfD ser ut att profitera av.

Till våren får Tyskland en ny regering under Merkel. Tillåt mig lite optimism så här innan jul. För fyrtio år sedan mördade den så kallade vänsterextremistiska ”Rote Arme Fraktion” (RAF) sitt mest kända offer, Arbetsgivar-presidenten Hanns Martin Schleyer, efter 43 dagars kidnapping. Hans barn har aldrig fått veta vem av terroristerna som mördade honom, vad omständigheterna kring hans död var, om han hade några sista ord till sin fru och sina fyra söner. De har förtvivlat letat efter svar. I veckan har den första RAF-terroristen bett hans barn om förlåtelse och svarat på frågor kring mordet. Försoning är möjlig. Det gäller även dagens politiska våld.

ANNONS