Malcom Kyeyune: Vem kommer i slutändan att få betala?

I dag publiceras årets första kolumn av Malcom Kyeyune. Nedan kan du läsa mer om honom.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Vem är du?

Rent politiskt? Lite tillspetsat kan man väl säga att jag är lite av en kommunistisk uteliggare. Jag tillhör den snabbt växande skara människor som inte längre passar in i det som idag fortfarande kallas "vänstern".På mitt sätt försöker jag hålla döda traditioner levande, och skriva utifrån ett perspektiv på politiken som var vanligt innan Francis Fukuyama dödförklarade historien.

Vilka frågor kommer du att skriva om?

Det område som mest fascinerar mig är egentligen vad som hände både "vänstern" och "högern" under de glada 90- och 00-talen. Sovjetunionen drömde en gång i tiden om att skapa en ny människa, en "homo sovjeticus", en människa som förkroppsligade den oundvikliga socialistiska framtiden. Detta projekt kom man aldrig särskilt långt med; först efter Sovjetunionens fall tog det radikala människobyggandet verkligen fart. Vi i väst har ägnat de senaste trettio åren åt byggandet av en "homo economicus": den rationella individen, utan kopplingar till sådant som nation eller hembygd eller andra gemenskaper.

ANNONS

Valet 2018 måste nästan förstås som baksmällan på denna process. Helt plötsligt håller de olika partierna på och famlar i gamla byrålådor efter dammiga idéer vi alla trodde vi växt ifrån. Att återupptäcka den gamla politiken, och även de gamla skillnaderna mellan vänster och höger (innan "alla" blev goda humanister) är något jag försöker ägna mycket tid åt.

Vilken politisk fråga kommer bli den viktigaste i år?

Kalla mig cynisk, men i ett läge där SD:s valkampanjsfilm har drygt en halv miljon röster krävs det någon överdriven fantasi för att se tangentens riktning. I supermakten USA lägger man ner pengar på hangarfartyg och debatterar militärens budget; i den humanitära stormakten står istället striden om vem som ska betala - och leva med konsekvenserna av - de senaste årens humanism.

Staten skjuter över ansvar på kommunerna, som i sin tur försöker skjuta över ansvar på andra. Men vem kommer i slutändan att få betala? Vad händer i nästa lågkonjunktur? Och hur vänder Sverige den numera helt uppenbara ökningen av osäkerhet och kriminalitet i det långsamt uppluckrade våldsmonopolets följd?

ANNONS