Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Makten framför allt

Att ta ansvar för landets bästa borde vara en viktigare prioritering än att till varje pris försöka hålla ihop ett destruktivt regeringssamarbete.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Regeringens förslag om de ensamkommande är tänkt att börja gälla innan sommaren, förutsatt att förslaget först tar sig igenom riksdagen. Symbolvärdet av förslaget ska inte underskattas. Även om det tar ett tag innan det träder i kraft kan det redan nu lämna avtryck.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Organisationer som jobbar nära de ensamkommande varnar för att allt fler nu kommer hålla sig gömda. (SVT 30/11). Det är en logiskt konsekvens av att regeringen sagt att även de med utvisningsbeslut ska få stanna i Sverige. Signalen till dessa blir således: Håll dig under jorden och invänta att förslaget börjar gälla. 

Det är svårt att begripa hur Socialdemokraterna kunnat landa i en överenskommelse som innebär att personer utan skyddsskäl får stanna i landet – till och med om de vid ankomsten angav fel ålder – samtidigt som den leder till att fler håller sig gömda. Det är på tvärs med den politik som partiet säger sig stå för. 

Det kan vara värt att påminna om vad statsminister Stefan Löfven (S) vid flera tillfällen tidigare sagt, klart och tydligt, till exempel i sitt förstamajtal i år: Att vi inte ska ha några skuggsamhällen, att vi ska ha en reglerad invandring med ”ordning och reda” i migrationspolitiken och att den som får avslag ska återvända.

För Socialdemokraterna tycks regeringssamarbetet med Miljöpartiet emellertid vara viktigare än principen om rättssäkerhet i migrationspolitiken. Enligt en källa till Aftonbladet ska Miljöpartiet ha hotat att lämna regeringen om partiet inte fick igenom en överenskommelse om de ensamkommande (27/11). 

Det förefaller sannolikt att det faktiskt är så det har gått till, då det är i princip det enda tänkbara skälet till varför Löfven skulle vilja gå med på en sådan överenskommelse. Hade han kunnat köra över Miljöpartiet i denna fråga utan att äventyra regeringssamarbetet så hade han gjort det.

Att man vek sig för Miljöpartiet innebär att man, i alla fall kortsiktigt, värderar regeringsmakten framför att driva den politik som man lovat väljarna. Det kanske fungerar nu, men inför valet i september kommer det bli svårt att förklara för väljarna varför man tillät sig bli överkörd.

Hade Miljöpartiet lämnat regeringen nu hade det möjligen försvårat Socialdemokraternas chanser att  bilda regering efter nästa val. Att ta ansvar för landets bästa borde dock vara en viktigare prioritering än att till varje pris försöka hålla ihop ett destruktivt regeringssamarbete. 

Exakt vilken migrationspolitik Socialdemokraterna vill driva är just nu något av en gåta. Om en röst på S är en röst på MP:s migrationspolitik, då är det läge för Löfven att uppriktigt förklara det för väljarna. 

Mest läst