Macron riskerar att bli en svag president

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

De franska opinionsundersökningarna visade sig vara mer eller mindre rättvisande: den oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron och Nationella Frontens ledare Marine Le Pen går vidare till den andra presidentvalsomgången. Trots att resultatet var väntat finns mycket att säga om det.

Till att börja med kan konstateras att ingen kandidat från något av de två partier som traditionellt varit regeringsbärande tog sig vidare. Det är ett underbetyg för såväl Republikanerna som för Socialisterna. Men medan högerkandidaten François Fillon åtminstone var med i matchen, fick ett relativt högt stöd och hamnade på en tredjeplats,så fick socialisten Benoît Hamon ett förkrossande lågt stöd och kom först på femte plats. Det som för Republikanerna kan sammanfattas som en besvikelse var för den franska socialdemokratin snarare en kollaps. Men, som talesättet lyder, den enes död är den andres bröd: yttervänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon hamnade på en fjärdeplats, inte många procentenheter bakom Fillon.

ANNONS

Resultatet visar på en splittrad väljarkår. Att en ny och slutgiltig valomgång nu väntar betyder inte att motsättningarna inte längre är relevanta. För när en ny president har valts dröjer det inte länge till nästa val: nämligen parlamentsvalet. En president kan inte fullt ut spegla hur splittrad väljarkåren är, men det kan parlamentet och motsättningarna kommer sannoliktattgöra avtryck där.

Efter att ha erkänt sig besegrade uppmanade både högerkandidaten Fillon och vänsterkandidaten Hamon sina väljare att rösta på Macron. Det bör snarare ses som ett uttryck för motvilja mot Le Pen än som ett stöd för Macrons politik. Att just Le Pen är motkandidaten kan hjälpa Macron ta hem segern, då han kommer att gynnas när de som är emot Le Pen mobiliserar sig. Men om han väl blir president kan det också bli en nackdel att många röstat emot Le Pen snarare än förhonom. Det riskerar att ge honom en svag legitimitet som president.

Enligt opinionsundersökningarna kommer Macron ta hem den andra valomgången med stor marginal. Det är emellertid oklart vilken typ av president Frankrike i så fall kommer att få. Bortsett från det faktum att han tidigare varit finansminister i Hollandes socialistregering så är han relativt oerfaren. Därtill har han varken något parti bakom sig eller någon tydlig politik.

ANNONS

Otydligheten kan vara ett medvetet val för att skapa utrymme att manövrera till både höger och vänster. Det påminner lite om de svenska Socialdemokraternas skrivelse om vinster i välfärden som antogs på deras kongress nyligen, som är så otydlig att såväl väljare som partikamrater kan läsa in vad de vill iden, vilketger Löfven utrymme att samarbeta åt båda hållen. Förlorarna i båda fallen blir väljarna, som inte vet vilken politik de får förrän det är försent att ändra sig.

ANNONS