Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

LO byter SD-taktik

Att väljare som tappat tilltron till de etablerade partierna inte uppskattar att bli utpekade som rasister är måhända ingen stor nyhet, men den självkritiska hållningen från LO:s två största förbund är det.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Hur Sverigedemokraterna ska hanteras har varit en stor fråga alltsedan partiet kom in i riksdagen för sju år sedan. Från bland annat arbetarrörelsens sida har man lagt tyngdpunkten på att kritisera SD för deras historia. En strategi som inte har gett utväxling hos väljarna.

Sverigedemokraterna har starkt stöd bland LO-medlemmar, en grupp som historiskt utgjort Socialdemokraternas kärnväljare. Fortfarande är Socialdemokraterna det största partiet i väljargruppen med 46,8 procent bland män och 42 procent bland kvinnor enligt SCB:s senaste partisympatiundersökning från maj. Det är emellertid en minskning med 10,6 respektive 13,7 procentenheter sedan maj 2014.

Under samma tid har Sverigedemokraterna nästan dubblerat sitt stöd bland LO-anslutna män, från 13,7 till 25,1 procent. Bland kvinnor i samma grupp har stödet ökat från 2,7 procent till 16,3. Samtidigt som man tävlar om samma väljare utgör SD i egenskap av vågmästarparti också ett hot mot Socialdemokraternas regeringsmakt. Det är i ljuset av detta man ska förstå de höga tongångarna – inte bara gentemot SD utan även mot resten av oppositionen – från arbetarrörelsen. Inom LO håller det emellertid på att ske en kursändring.

LO:s största förbund, Kommunal med över en halv miljon medlemmar, meddelade nyligen att de ändrar taktik vad gäller bemötandet av SD: Fackförbundet ska tona ner rasismanklagelser och i stället peka på att SD:s politik drabbar löntagarna. Enligt Kommunals ordförande Tobias Baudin har angreppen som riktat in sig mot partiets historia varit fruktlösa. (Kommunalarbetaren 6/11). 

Även inom det näst största LO-förbundet, IF Metall, är man självkritisk till hur man tidigare har hanterat SD och dess väljare: ”Vi har kategoriserat människor istället för att lyssna. En del vårt retoriska upplägg och den tystnad som för några år sedan rådde, då man menade Sverigedemokraterna skulle tigas ihjäl, det tror jag definitivt gynnat dem” sade IF Metalls vice ordförande Tomas With till Dagens Arena (7/11).

Att väljare som tappat tilltron till de etablerade partierna inte uppskattar att bli utpekade som rasister är måhända ingen stor nyhet, men den självkritiska hållningen från LO:s två största förbund är det. Det nya förhållningssättet är emellertid inte helt oproblematiskt.

Å ena sidan vill man avskräcka väljare från att rösta på SD genom att visa på att partiet skulle vara höger, samtidigt som man inte vill att de borgerliga partierna ska förhandla med SD. Det senare blir svårt att förklara för väljarna om man samtidigt hävdar att SD inte står så långt ifrån de borgerliga partierna när det kommer till faktisk politik. 

LO har som bekant mycket nära band till Socialdemokraterna: De bidrar varje år med flera miljoner kronor till partikassan och dessutom har man representanter i såväl partistyrelsen som i det verkställande utskottet. Den förändring som kan anas inom LO kan således mycket väl vara ett tecken på att vi snart kommer att få se en retorisk kursändring även från S. I så fall måste S även kunna ge svar på varför de borgerliga partierna inte skulle kunna förhandla med SD i enskilda frågor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mest läst