Livsviktigt förbättra sjuksköterskors villkor

Akuten på Sahlgrenska universitetssjukhuset har Sveriges längsta väntetider. En orsak till köerna är bristen på sjuksköterskor. Det är avgörande att förbättra arbetsvillkoren för att kunna locka och behålla denna nyckelgrupp.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Även den som är kärnfrisk kan akut behöva vård. Vi kan alla bli påkörda, drabbas av plötslig åkomma eller slinta med kökskniven. Välfungerande akutmottagningar är därför oumbärliga. Tyvärr har akuten på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg återigen kvalat in på en bottenplacering. Man har Sveriges längsta väntetider enligt Socialstyrelsens statistik för 55 sjukhusbundna akutmottagningar under förra året.

Hälften av patienterna i Göteborg måste vänta en timme och 47 minuter innan de ens får träffa en läkare. Den genomsnittliga tiden för hela vistelsen är fyra timmar och 26 minuter. Det kan jämföras med Gällivare sjukhus där det endast tar 16 minuter innan hälften möter läkare och två timmar innan besöket är avklarat. Siffrorna är snittväntetider, hälften fick alltså vänta kortare tid och den andra hälften ännu längre (TT 29/11). Varför behöver sjuka och skadade göteborgare tillbringa mer än dubbelt så lång tid på akuten än de som bor i Gällivare?

ANNONS

I debatten kring köer på akuten förekommer detatt patienterna hålls ansvariga för vad som uppfattas vara onödiga besök. Trycket påsvenska akutmottagningar ökar, och orsakerna är inte helt klarlagda. Det har gjorts försök att förstå utvecklingen. På universitetssjukhuset i Örebro fann man förra året att endast 20 procent av patienterna kom till akuten på eget initiativ. Fyra av fem hade haft sjukvårdskontakt före besöket på akutmottagningen och hänvisades dit av vårdcentral, 1177 eller annan del av sjukvården (Läkartidningen 20/2016). Dessa siffror indikerar att många som söker sig till akuten gör det efter att andra vårdaktörer rekommenderat dem att göra det. Liknande studier behöver sannolikt göras även i Göteborg för att se vad överbelastningen beror på.

Tobias Carlson, chef för utvecklingen av de fyra olika mottagningar som ingår i Sahlgrenska universitetssjukhuset, uppger till TT att en orsak till väntetiderna är bristen på lediga vårdplatser. Patienter tvingas kvar på akuten där de måste tas om hand av akutpersonalen. Samtidigt står vårdavdelningar tomma och operationssalar oanvända. Orsaken är arbetsgivarens oförmåga att bemanna med sjuksköterskor och i synnerhet specialistsjuksköterskor.

Valeria Castro, specialistläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, beskrev i januari arbetsförhållandena på akuten som ett slagfält som sjuksköterskor flyr från. I ett uppmärksammat Facebookinlägg, som delats tusentals gånger, skrev hon: ”I dag nådde jag en gräns där jag känner att läget på akuten/Sahlgrenska är utom kontroll, den är utan tvekan patientosäker. Jag är förtvivlad och förbannad. Patienter väntar på akuten för att bli inlagda i 2-3 dygn och vårdplatser finns inte ens på intensivavdelningarna”(Dagens Medicin 13/1).

ANNONS

Fyra fackförbund på Sahlgrenska akutavdelning larmade i slutet av förra året att arbetsbelastning var ohållbar och anmälde arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket. Sjukhuset svarade att det var svårt att rekrytera sjuksköterskor för att bemanna vårdplatserna. Vårdförbundets huvudskyddsombud på Sahlgrenska, Monika Djurner, höll inte med: ”Många sjuksköterskor har sagt upp sig. Det är fortfarande ganska lätt att få hit sjuksköterskor, men det är en helt annan sak att få dem att stanna kvar” (Dagens Medicin 22/12 2016).

Det behövs sjuksköterskor för att lösa flaskhalsarna helt enkelt. Anne Karin Höglund, ordförande Vårdförbundet Västra Götaland, har därför varit kritisk till att regionens sjukvårdspolitiker tror att flera undersköterskor och biträden på akutmottagningarna skulle vara en lösning på köproblemet. Hennes rekommendation är tydlig: förbättra arbetsvillkoren och höj lönerna för att locka och behålla sjuksköterskor (GP 17/1). Hon har rätt.

Det råderingen brist på sjuksköterskor i Sverige. Det finns däremot en brist på schyssta arbetsgivare. Utbildningen har högt söktryck men tusentals sjuksköterskor väljer att vara verksammautanför vården enligt SCB. Dessutom jobbar åtskilligasvenska sjuksköterskor i Norge där lönerna är högre. Att sjuksköterskors arbetsvillkor snabbt förbättras på Sahlgrenska universitetssjukhuset handlar ytterst om liv och död.

ANNONS

ANNONS