GSR:s Jianghua Su och Nevs Stefan Tilk undertecknar avtal i Trollhättan.
GSR:s Jianghua Su och Nevs Stefan Tilk undertecknar avtal i Trollhättan.

Ledarsidans nya kolumnist siar om det kinesiska inflytandet i Västsverige

Vi välkomnar Kristina Sandklef som ny kolumnist till ledarsidan och passade på att ställa några frågor till henne om vem hon är, vilka ämnen som läsarna kommer möta i hennes texter och hur det kinesiska inflytandet i Göteborg och Västsverige kommer se ut i framtiden.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Vem är du?

Jag kommer ursprungligen från Lund, men har rötterna från Varberg genom min mamma och har tillbringat mina barndomssomrar där. Började läsa kinesiska i Lund redan 1990 och kom dit första gången 1992. Senare studerade jag även statskunskap och ekonomi i Lund och började arbeta som konsumentanalytiker på Ericsson med fokus på Kina och Östasien. Efter Ericsson arbetade jag som säkerhetspolitisk analytiker med inriktning Kina på Försvarsmakten och har även varit Kinaekonom på fondbolaget East Capital. Sedan ett par år tillbaka driver jag egen verksamhet med inriktning Kinas ekonomi och säkerhetspolitik, och är även frilansande skribent.

Vad kommer läsarna att mötas av i dina texter?

ANNONS

Jag kommer främst att skriva om Sverige och Kina och utbytet mellan våra länder, men också om de utmaningar som vi står inför vad gäller vårt lands konkurrenskraft med ett framväxande mäktigt Kina. Det ska bli extra roligt att få göra det i GP eftersom Västsverige har så pass många stora kinesiska investeringar som Volvo och NEVS.

Hur tror du att Göteborg och Västsverige kommer påverkas av de stora investeringar som gjorts de senaste åren?

Jag tror att vi kommer att se en fortsatt god ekonomisk utveckling med efterfrågan på högkvalificerad arbetskraft här tack vare de kinesiska investeringarna. Hur Göteborg och Västsverige hanterar det inflytande Kina får genom sin ekonomiska kraft här kommer att vara vägledande för hur kinesiska investeringar kommer att tas emot av andra delar av Sverige i framtiden.

Vilket år blir Kina världens största ekonomi?

En svår fråga att svara på eftersom den beror på hur landet lyckas hantera alla utmaningar man står inför i form av strukturomvandlingar, miljöförstöring och skuldberg. Om man lyckas reformera ekonomin och hålla tillväxten på rimlig nivå så skulle jag tippa på att det sker någon gång efter 2030, med reservation att detta är verkligen en ”miljon dollar”-fråga.

Till slut, vad blir valets viktigaste fråga?

ANNONS

Skolan och hur Sverige ska klara att fortsätta vara en kunskapsnation och få bättre konkurrenskraft, vilket är grunden för hur vi ska kunna fortsätta ha ett välfärdssamhälle. Vård, migration, lag och ordning är också viktiga frågor för mig.

ANNONS