Lämna porren ifred, Beatrice Ask!

Förutsatt att ingen tvingas ha sex mot sin vilja så är det inte upp till vare sig Beatrice Ask eller någon annan politiker att avgöra vad som är ”okej” sex och inte.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Stoppa porren. Det är budskapet i en debattartikel som undertecknats av flera namnkunniga personer (DN 14/10). Förutom att införa en haverikommission för att utreda porrens skadliga effekter förespråkas att ett filter införs i samarbete med internetleverantörerna. Grunden är försvåra tillgången till porr. Eller för att tala klarspråk: statlig censur av internet.

En av de som undertecknat debattartikeln är Beatrice Ask (M), ordförande i justitieutskottet och tidigare justitieminister. Om Anna Kinberg Batra får bilda regering 2018 är sannolikheten hög att Ask återigen blir justitieminister. Nymoralism har alltså blivit nymoderat politik – och riskerar snart att bli regeringspolitik.

ANNONS

Ett argument för att införa ett porrfilter är att barn i dag får tillgång till porr alldeles för lätt. Är det problematiskt att barn har tillgång till porr? Ja, tveklöst. Men det finns mycket som är olämpligt för barn att se. Är nästa steg statligt sanktionerade filter för nyheter med bilder från krigsscener? Vad hände med föräldraansvar? Datorfilter behöver inte nödvändigtvis vara något dåligt, men det måste vara upp till föräldrarna att installera sådant – inte staten.

Det är förkastligt att barn görs till slagträ i debatten, när det här inte handlar om att värna barnen, utan om moralister som ser ned på porr, även där samtliga deltagare samtyckt. ”Porr är inte sex”, skriver debattörerna återkommande i artikeln. Det är ett högst tvivelaktigt uttalande som det inte är deras sak att uttala sig om. Förutsatt att ingen tvingas ha sex mot sin vilja så är det inte upp till vare sig Beatrice Ask eller någon annan politiker att avgöra vad som är ”okej” sex och inte.

Att det finns en genomtänkt lagstiftning, som ser till att det är straffbart att utnyttja någon sexuellt, är en sak. Att betygsätta människors sexuella preferenser med ”godkänt” eller “icke-godkänt” är något helt annat. När makthavare tar sig friheten att göra det senare har de tagit ett långt kliv över gränsen för vad som bör ingå i deras politiska uppdrag. Att vidare vilja styra vad som ska få synas på internet är en farlig väg att gå. Vad blir nästa sak att censureras i moralismens namn?

ANNONS

Den som vill förändra samhällets syn på porr bör använda sig av dialog. Vi kan aldrig tillåta att statlig censur blir lösningen när politiker vill komma åt fenomen de ogillar. Ett filter kan tyckas harmlöst, men det är ett första steg mot ett förbud.

ANNONS