Vad SD gör i Europaparlamentet förtjänar att granskas, anser Håkan Boström.
Vad SD gör i Europaparlamentet förtjänar att granskas, anser Håkan Boström.

"Kritiken mot SD behöver spetsas"

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Sverigedemokraternas tunnelbanekupp i veckan liknade en väl regisserad teaterföreställning. Twittervänstern gick i taket. En mobb vandaler rev ned affischerna och partiets budskap fick maximal exponering i alla stora medier. Att rapporteringen nästan konsekvent varit negativ spelar mindre roll. Pressen kan sätta agendan – men bara i liten utsträckning påverka människors inställning till den.

SD drar läsare, genererar klick och annonsintäkter. När en nazist greps med stora mängder sprängmedel för några veckor sedan var det hans 70-åriga mor – ”SD-politikern” som hamnade i rubrikerna inledningsvis. Det är fortfarande oklart vad hon visste.

ANNONS

SD är den perfekta negativa projektionsytan för dem som vill markera sin egen grupptillhörighet och sitt stora hjärta. Med mer eftertanke skulle kritiken bli betydligt effektivare.

Den 12 december deklarerade Aftonbladets kultursida att ”SD vill registrera alla invandrare”, vilket tidningen jämförde med nazisternas Nürnberglagar. Det var en riksdagsmotion av Kent Ekeroth som gav upphov till denna rubrik. Ekeroth hade dock inte föreslagit något personregister utan framtagandet av aggregerad statistik. AB Kultur hade lika gärna kunnat jämföra med befolkningsstatistiken i USA eller Storbritannien.

Bara två dagar senare var det dags för Björn Söders famösa uttalande om de nationella minoriteterna: ”Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet”. Indignationen blev enorm. Aftonbladets ledarskribent, Anders Lindberg, skrev att resonemanget låg farligt nära nazismen. Johanna Frändén talade i samma tidning om en ”30-talsosande utläggning”. De var långt ifrån ensamma.

Söders åsikt var inte så unik. Den officiella svenska minoritetspolitiken bygger på föreställningen om skilda nationer. Sametingslagen slår till exempel fast att inte vem som helst betraktas som same. En mängd länder i världen – såsom Turkiet, Ryssland och Israel – har invandringslagar som pekar ut och positivt särbehandlar den dominerande etniska gruppen i landet.

ANNONS

Det finns skäl att vara kritisk även mot ovanstående exempel. Och självfallet förtjänar Björn Söder kritik för sitt uttalande. Politiker varken kan eller ska lägga sig i enskilda medborgares identitet. Men att han skulle ha pläderat för någon slags 1930-talsnazism är en överdrift.

Ett resultat av kvällspressens skriverier är att det finns människor som faktiskt tror att SD vill registrera enskilda invandrare eller inleda judeförföljelser. Då blir det förstås både obegripligt och skrämmande att ett sådant parti kan ha stöd av var femte svensk i opinionsmätningar. Att SD i dag, enligt SCB, har ett starkare stöd bland utrikes födda kvinnor än bland inrikes födda kvinnor, framstår som ännu konstigare.

En annan problematisk effekt är att relevant kritik mot partiet lättare kan avfärdas när granskningar förvandlas till kampanjer. Expressens avslöjanden av SD-politiker på olika nivåer förtogs i stor utsträckning av att avslöjandena portionerades ut sista veckan före valet. Att tidningen lagt ut sin pressetik på entreprenad till hacker-kollektivet Researchgruppen – med rötter i våldsvänsterns AFA – gjorde inte saken bättre.

SD är ett parti som växt snabbare än något annat och därför svårt att greppa för journalister. Men seriös politisk granskning av partiet är inte omöjlig. SVT:s Pontus Mattson hör till dem som visat att det går.

ANNONS

Här behövs torr och saklig kritik utan överdrifter. Läs på och fråga ut partiföreträdare. Håller deras ekonomiska politik ihop? Var ska Sverige orientera sig utan varken EU- eller NATO-medlemskap? Vad betyder rent konkret begrepp som ”folk” och ”nation”? Hur förhåller de sig till pluralism, maktdelning och individuella rättigheter? Hur får de ihop sin islamkritik med religionsfriheten? Är slutmålet att förvandla Sverige till ett värdekonservativt Österrike eller ett auktoritärt Ungern?

Hittills har nidbilden av SD fått stå i vägen för de relevanta svaren.

ANNONS