Korruption handlar om kulturer

Avslöjanden om kontokortsaffärer och lyxliv på skattebetalarnas bekostnad kopplas ofta till någon enskild individ. Men för att situationerna ska uppstå krävs en korrupt kultur kring den som missbrukar sin makt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Bilden av Sverige som ett land fritt från korruption har fått sig en rejäl törn under veckan. Dels DN:s avslöjande om statssekreteraren Erik Bromanders privata resor och dels Expressens avslöjande om Mona Sahlins stöd till MMA-fightern Alexander ”The Mauler” Gustafsson.

Vi bör påminna oss om att båda avslöjandena är exempel på just korruption. I Sverige har vi ju annars en snäv definition av det begreppet. I lagen ska det handla om gammaldags mutor. Men i internationell forskning beskriver ordet korruption allmänt missbruk av offentlig makt och av offentliga medel för egen personlig vinning. Det vill säga precis vad som pågått i de aktuella fallen.

ANNONS

Märk också att korruption sällan är något som en enskild sysslar med. Runt maktmissbruket finns det i regel en korrupt kultur. Människor som ser men inte berättar, eller som tycker att utnyttjandet är försvarbart. Det blir särskilt tydligt när missbruket har pågått under en längre tid som i fallen med Sahlin och Bromander.

Mona Sahlins tidigare affärer är välkända. Hon har tvingats lämna alla offentliga uppdrag och utreds för brottsliga handlingar. När det gäller Erik Bromander må just hans namn vara nytt för medborgarna, men hans chef infrastrukturminister Anna Johansson (S) har varit aktuell i liknande fall förr. Hon hamnade i hetluften när SVT:s Uppdrag gransknings gjorde ett reportage om korruptionen i Göteborg (6/11 2013). Johansson hade då som ordförande i allmännyttiga bostadsbolaget godkänt kvitton där privat lyxkonsumtion betalades med offentliga medel.

Sverige är världens tredje minst korrumperande land enligt organisationen Transparency Internationals, Corruption Perceptions Index från år 2015.

Men samtidigt ska man komma ihåg att det inte innebär att vi skulle vara fria från korruption. Vad Transparency International mäter är i vilken mån befolkningen uppfattar att korruption präglar samhället. Och visst stämmer det att vi som medborgare sällan eller aldrig behöver betala några mutor. Men samtidigt finns det många andra mer indirekta former av korruption. Det finns slutna miljöer där inflytande ärvs och där andra regler anses gälla om man tillhör den egna gruppen.

ANNONS

Både Sahlin och Johansson är personer som redan som mycket unga gavs maktpositioner i sammanhang där deras föräldrar redan utövade eller hade utövat makt. Båda har också lyfts framåt i snabba karriärer, utan att egentligen aldrig behöva visa några meriter utanför politiken. Korruption är sällan långt borta där det finns nepotism.

ANNONS