Kaos i välfärden väntar

Om Ilmar Reepalus förslag blir verklighet väntar kaos i välfärden.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Sveriges befolkning kommer att öka rejält de kommande åren. Redan i dag råder problem inom välfärden, med långa vårdköer och rekryteringsproblem.Befolkningstillväxtenkommer ytterligare att öka trycket.

Arbetsgivarorganisationen Almega släppte under onsdagen en rapport därdegår igenom hur kraven på landstingens och kommunernas välfärdskapacitet kan komma att ökamed hänsyn till befolkningstillväxten och förutsatt att Välfärdsutredningens förslag om vinstbegränsning – som i praktiken skulle innebära ett vinsttak – blir verklighet.

Om man gör antagandet att länen kommerattfå en lika stor andel av befolkningsökningen som de fickunder åren2010-2016 innebära det att Västra Götalands befolkning kommer öka med 71 782 personer mellanperioden2016 och 2020.

Detta skulleskapabehov av nästan 4 000 nya förskoleplatser i Västra Götaland. Om de privata utövarnas aktivitet därtill skulle halveras (vilket är lågt räknat då PWC bedömt att 80 procent av företagen hotas av Välfärdsutredningen) skulle behovet av antalet nya förskoleplatser uppgå till 9 659 fram till år 2020.

ANNONS

Vidare ökar behovet av antalet nya grundskoleplatser i länet med nästan 15 000 om man bara ser till demografin. Om hälften av platserna hos privata aktörer skulle försvinna blir siffran i stället 25 448.

I gymnasieskolan ger befolkningsökningen behov av drygt 4 800 nya platser. Skulle de privata utövarna halvera sin aktivitet blir siffran i stället 11 579.

Totalt blir det 46 686 skolplatser som kommunerna i Västra Götaland ska få fram omvinstbegränsningsförslaget går igenom. Det blir många anläggningar som kommunerna ska investera i och många lärare som ska rekryteras. Frågan är om man har beredskap för ett sådant scenario?

Tittar man även på vården så skulle antalet läkarbesök i landstingens regi öka med 30 procent om de privata utövarnas aktivitet halverades. Antalet besök hos annan vårdpersonal skulle öka med 27 procent.

Om regeringenavser attfortsätta driva frågan om vinsttak bör den även kunna ge svar på hur kommunerna och landstingen rent praktiskt ska hantera det ökade trycket på välfärden, utan att kvaliteten ytterligareförsämras. Som det ser ut nu skulle förslaget mest leda till kaos.

ANNONS