Journalistik är inte politisk aktivism

Inom public service råder en rädsla att spela Sverigedemokraterna i händerna, vilket påverkat det journalistiska innehållet.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Inom public service råder en rädsla att spela Sverigedemokraterna i händerna. Detta är något som tillåtits påverka det journalistiska innehållet, inte minst i flyktingfrågan. Personer som försöker vara konsekvensneutrala blir utfrysta av sina arbetskamrater. Det framkommer i en granskning som tidningen Journalisten har gjort (nr 2, 2017).

”Svaret från journalisterna blev lika fel som SDs slutsats: att vi inte ska lyfta upp en enda ansats i SDs kritik mot saker, som att det finns en medieelit eller politiskt korrekthet. Att invandring och segregation också kan ge vissa problem.” berättar en anställd, som vill vara anonym, för Journalisten.

Janne Josefsson, känd från Uppdrag Granskning, bekräftar bilden: ”Utan att nämna några namn så har folk inom SR berättat för mig att kolleger slutar heja på dem som gör sådana jobb…”.

ANNONS

Josefsson berättar även om reaktionerna på hans reportage om våld i politiken för några år sedan. Ingen kritik framfördes när det handlade om nynazister, men när våld inom extremvänstern ifrågasattes han desto mer internt.

Med tanke på de höga hästar som public service-bolagen sitter på i fråga om att vara oberoende, opartiska och sakliga ter sig detta inte särskilt snyggt. Det framstår som att man formulerat ett mål utåt – gentemot TV-tittarna som tvingas finansiera verksamheten – men att det internt är andra regler som gäller.

Det är inte enbart inom public service som SD-rädsla har varit ett problem. I januari 2016 uppdagades det att det begåtts flera övergrepp på ungdomsfestivalen We are Sthlm under både 2014 och 2015, trots att polisens officiella version var att det mesta gått lugnt till (DN 10/1 2016).

Anledningen till att informationen om övergreppen inte nådde media och allmänheten var att förövarna, enligt polisens interna PM, var: ”så kallade flykting­ungdomar företrädesvis från Afghanistan”. I samband med att detta kom fram sade polischefen Peter Ågren till DN att: ”Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna.”

När såväl medier som myndigheter agerar på detta sätt får etablissemangskritiker vatten på sin kvarn. Bilden av att media ”mörkar” cementeras. Känslan av ett ”vi och dom” förstärks. Men vad som verkligen är upprörande är inte att dessa institutioner faktiskt spelat SD i händerna, utan att de svikit sina uppdrag. Journalister och tjänstemän kan inte agera som om de vore politiska aktivister.

ANNONS
ANNONS