Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Hjörne: Grönköpingskt i Göteborg!

Att ge spännande konst av hög internationell klass en plats i stadsrummet är bra. Men om man kompromissar med kvalitet eller utmanar löjet riskerar man att skapa ett avstånd till göteborgarna eller rent av att framkalla ett motstånd mot "konstgestaltning".

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

"Sveriges förhållande till främmande makter är gott". Så inleddes alltid regeringsförklaringen förr i tiden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jag kom att tänka på den formuleringen när jag grunnade på Göteborgs förhållande till vatten. Det är i huvudsak gott. Så är det av hävd på grund av vårt geografiska läge och vår tradition - fiske, sjöfart och varv.  Så måste det vara eftersom vattnet omger oss på alla håll och kanter - också ovanifrån. Och värre skall det bli! 

GP intervjuade i veckan Sofia Thorsson, som är professor vid institutionen för geovetenskaper och forskar om stadsklimat. 

På grund av de extremt höga och ökande globala koldioxidnivåerna stiger temperaturen. Också i Göteborg blir det varmare och regnigare och den extrema nederbörden ökar.

– Det ser vi redan i dag. Ökade havsnivåer innebär stora risker för Göteborg som ligger nära havet. De centrala delarna ligger väldigt lågt, sa Sofia Thorsson.

Hon varnar för översvämningar från havet, åar och älvar med skador på byggnader och störningar i trafiken. Trösten är emellertid att Göteborg ligger långt fram i arbetet med att anpassa staden till ett förändrat klimat, menar Sofia Thorsson.

Några som också vill anpassa Göteborg till regnet är "Kretslopp och vatten", en förvaltning inom Göteborgs stad, som "arbetar för att ge alla göteborgare effektiv och miljömässig vattenförsörjning avloppshantering och hantering, återbruk och återvinning av hushållsavfall", enligt hemsidan.

Kretslopp och vatten planerar nu, som GP berättade härom dagen, att satsa tio miljoner kronor på konstnärlig utsmyckning som skall visa att Göteborg är världens bästa stad när det regnar. Själva vill kretslopp och vatten satsa en halv miljon men hoppas på finansiering av resten från park-och naturförvaltningen och privata fastighetsägare.

Det är höga ambitioner som har sin bakgrund i Göteborgs jubileumsplan för 400-årsjubileet 2021. 

Där skriver man att "Nära vatten är ett naturligt tema eftersom Göteborg är en stad präglad av vatten och många idéer har det gemensamt. Vattnet har flera delar. Dels kontakten med havet, skärgården, hamnen, sjöarna, älven och kanalerna. Dels regnet. Det regnar en hel del i vår stad. Och det är inget problem. Det är en fantastisk resurs."

Tala om att göra en dygd av nödvändigheten! Kanske klokt för regnet får vi bara "hacka i oss"! Men den enorma glädjen över det envetna regnandet delas sannolikt inte av göteborgarna i gemen. Det finns faktiskt en anledning till att så många drar till varmare och torrare breddgrader på ledigheterna.

Göteborg lanserar två vattenprojekt: 

Den fina lekplatsen i Renströmsparken, i dagligt tal Näckrosdammen, skall byggas om till en regnlekplats "där nya lekmöjligheter och estetiska värden ska uppstå". 

Kretslopp och vatten vill dessutom göra en satsning för att slippa de återkommande källaröversvämningarna på Viktor Rydbergsgatan. I stället för att gräva ner rör vill man ha dagvattenledningar ovan mark. Ambitionen är att "skapa någonting utöver det vanliga" och att "sätta Göteborg på världskartan". Metoden är att koppla in en internationellt erkänd konstnär till en kostnad av 10 miljoner. 

Det är inget fel med att ha höga ambitioner om att sätta Göteborg på världskartan men det är svårt att tro att en dagvattenledning på Viktor Rydbergsgatan kan få världen att häpna? Det luktar snarare lite Grönköping: "Världssensationell vattenledning å härvarande Stora Torget presenteras av herr partiledaren Justus Brylén (M)". Typ...

– Det finns ju ett fullmäktigebeslut på att vi ska satsa en procent av budgeten när vi bygger någonting på konstnärlig utsmyckning, sa Jöran Fagerlund (V), som är ordförande i kretslopp och vattennämnden.

Också det är i grunden bra. I Göteborgs stad skall alla kommunala bolag och förvaltningar avsätta en procent av byggkostnaden till konstgestaltning.

Kommunstyrelsens vice ordförande Jonas Ransgård (M) är tveksam till planerna:

- Det ringer lite varningsklockor! 

SD har yrkat på stopp för projektet och allianspartierna har bett sina företrädare i de berörda nämnderna att hålla ett vakande öga på ärendet. Det är nog klokt. Spåren efter "vattenleken" mellan Stadsbiblioteket och Götabiografen förskräcker!

Att ge spännande konst av hög internationell klass en plats i stadsrummet är bra. Men om man kompromissar med kvalitet eller utmanar löjet riskerar man att skapa ett avstånd till göteborgarna eller rent av att framkalla ett motstånd mot "konstgestaltning". Så är det till exempel med det vinnande förslaget till utsmyckning i Västlänksstationen vid Korsvägen. Det heter "Eternal Employment" och är ett så kallat konceptuellt konstverk. Det går ut på att anställa en person på livstid vars enda uppgift är att vara anställd på stationen. "Konstverket" lär varken öka förståelsen eller sympatin för konst eller för Västlänken.

2021 närmar sig med stormsteg. Istället för märkliga vattenspel och dagvattenledningar av världsklass vore det en Gudi behaglig gärning om Göteborgs stad bestämde sig för två beständiga ting på paradgatan Avenyn. 

Dels en "skulptursamling" av absolut internationell toppklass längs hela Avenyn. Det kan inte många städer i världen visa upp. 

Dels städa upp Avenyns och Götaplatsens slafsiga lappverk av gatubeläggningar och asfaltlagningar. Inte många paradgator ser så "trasiga" ut som Götaplatsen/Avenyn. Det är en "världsunikitet", som vi kan leva utan!

Rättelse: I en tidigare version av texten framgick inte att kretslopp och vatten själva har avsatt en halv miljon kronor till konstnärlig utsmyckning, men hoppas på finansiering av resten (totalt tio miljoner kronor) från Park-och naturförvaltningen och privata fastighetsägare. 

Mest läst