Ebba Busch Thor (KD).
Ebba Busch Thor (KD).

Hälsa går före samvete

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Knappt hade Kristdemokraterna fått en ny partiledare förrän diskussionen om hennes syn på abort fyllde såväl tidningssidor som Twitter- och Facebookflöden. Sedan Busch Thor gick ut med sin kandidatur har det funnits en tydlig ambition att tona ned hennes tidigare ställningstaganden. I Ekots lördagsintervju (16/2) påpekade Busch Thor således att hon inte ”ifrågasätter att vi skulle ha möjlighet att göra aborter upp till vecka 22 med Socialstyrelsens tillstånd”.

Någon dag senare sade Ebba Busch Thor dock i den kristna tidningen Världen i dag att hon anser att Sverige behöver en nollvision för abort och att hon vill ha en samvetsklausul som ger vårdpersonal rätten att vägra medverka till att avsluta graviditet. Ett krav hon upprepade vid en intervju i Aftonbladet, strax efter att hon blivit vald som partiledare Den som är insatt i hur den europeiska antiabortrörelsen verkar, vet att stort fokus i dagsläget ligger just på att via samvetsklausuler förhindra att kvinnor gör abort. Konsekvenserna av den typen av regelverk har i flera länder blivit att kvinnor i praktiken nekats vård. 2012 slog Europadomstolen fast att detta innebär grova kränkningar av kvinnors mänskliga rättigheter.

ANNONS

SAMVETS- OCH RELIGIONSFRIHET är visserligen grundläggande rättigheter enligt Europakonventionen. Men som det tydligt står att läsa i artikel 9, begränsas dessa av hänsyn till ”hälsa eller moral eller till skydd för andra människors fri- och rättigheter”. Vårdgivarens samvetsfrihet väger alltså inte tyngre än kvinnors rätt till en trygg och säker vård. När den nya KD-ledaren efterfrågar ett svenskt regelverk som tillåter samvetsfrihet är det därför aborträtten hon ifrågasätter. Likaså människors rätt att behandlas lika inom sjukvården. Det finns med stor säkerhet en uppsjö av uppfattningar hos enskild vårdpersonal om vad patienter ska ha rätt till och inte. Vissa anser att blodtransfusioner är fel. Andra vill inte behandla rökare. Några vill inte medverka vid aborter. Oavsett om dessa föreställningar är religiöst baserade eller ej bör de inte påverka yrkesutövningen hos legitimerad sjukvårdspersonal. Läkare och sjuksköterskors uppgift är att följa av riksdagen fattade beslut om hur patienter skall behandlas.

Vad Sverige skulle behöva är inte en nollvision för aborter. Vi behöver en nollvision för förslag som går ut på att underminera kvinnors rätt till sin reproduktiva hälsa.

GP 28/4-15

ANNONS