Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

God jul och trevlig läsning!

Förutsatt att strömmen inte går eller Internet kollapsar kan ledarsidan ombesörja julens fördjupande långläsning. Till vår hjälp har vi ett antal julkolumnister som har gjort sitt bästa för att förstå vår samtid.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Försvarsberedningen föreslår att svenskar ska ombesörja sin egen mat- och vätskeförsörjning i en vecka i händelse av krig eller kris, helt utan stöd från staten. Man lär få räkna på fem liter per dag och person. I en familj på fyra personer blir det 140 liter vatten på en vecka. Hur många liter vatten har du undanstoppat idag?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Få har den beredskapen. Med undantag för julen då. I synnerhet om det är långhelg har sannolikt många familjer i Sverige bunkrat upp med minst ett par dagar av dryck och fet mat . Vi får hoppas att eventuella härdsmältor och ryska invasioner av Gotland planeras till juldagen.

På ledarsidan kan vi tyvärr inte hjälpa till med den beredskapen, annat än att driva på för en bättre krisberedskap i samhället. Däremot kan vi, förutsatt att strömmen inte går eller Internet kollapsar, på ledarsidan ombesörja julens fördjupande långläsning. Till vår hjälp har vi ett antal julkolumnister som har gjort sitt bästa för att förstå vår samtid.

Dan Korn, rabbin och folklivsforskare samt återkommande gästskribent ska på dan före dopparedan borra sig ned i frågan om svenska jultraditioner. Vilka influenser har vi från utlandet och finns det något som är typiskt svenskt?

På annandagen kommer Thomas Gür, debattör och återkommande gästskribent, kontrastera idéernas seger över vapnen och våldets makt. Medan ideologier som maoismen kommit och gått har enkla, men beständiga institutioner, som egendomen och familjen bestått.

Mikael Sandström, chefsekonom på TCO, skriver om politikens olika vägval. Ett ämne som vi på ledarsidan återkommit till flera gånger. Det gäller att prioritera, välja och göra avvägningar – samt att vara tydlig med hur dessa görs. Politik är inte alltid ett nollsummespel, men det bygger alltid på tuffa fall.

Ledarskribenten och författaren Joakim Broman tar sig an kryptovalutor, digitala pengar som under 2017 har blivit alltmer värdefulla och omtalade. Är det en bubbla som spricker eller en viktig beståndsdel i framtidens ekonomi? Det kommer Broman besvara. 

Till slut kommer Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna, guida oss genom det kommande årets skattepolitiska reformer och vad vi har att vänta oss det kommande året. Om det är något som vi kan vara säkra på så är det att 2018 bli ett politiskt turbulent år, med en oklar politisk majoritet. Mycket kan hända på kort tid. Men det får vänta ett tag. 

Tills dess, från oss på ledarredaktionen, önskar vi en God Jul och ett Gott Nytt år! 

Mest läst