Gå till botten med sexualbrotten utan skygglappar

Enligt Brå ökar sexualbrotten. Om en feministisk regering ska ha någon trovärdighet måste den ta tag i brottsutvecklingen. Det innebär att sexualbrott, oavsett var de begås och vem som begår dem, måste motverkas.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

På vissa sätt är Sverige idag ett tryggare land än för några decennier sedan när barnaga och våldtäkt inom äktenskapet var tillåtet. Tyvärr är utvecklingen oroande när det gäller sexualbrott. Sedan 2006 har myndigheten Brottsförebyggande rådet (Brå) genomfört Nationella trygghetsundersökningen (NTU) som genom intervjuer mäter hur utsatt allmänheten är för brott.Tidigare i veckan publicerades en delrapport som måste tas på största allvar.

Andelen som uppger att de utsatts för det som kallas för brott mot enskild person under 2016 ligger på den högsta nivån sedan mätningarna startade för elva år sedan.

Det som ökat mest är utsattheten för bedrägerier, sexualbrott och trakasserier. Under rubriken sexualbrott samlas allt från tafsningar och blottningar till våldtäkt. Andelen personer som utsätts för dessa brott har legat på ungefär samma nivåer 2005–2012, men de senaste åren har det skett en häpnadsväckande utveckling åt fel håll. Från cirka 1 procent av befolkningen till 2,4 procent.

ANNONS

Den dramatiska skillnaden kan inte bara avfärdas med att anmälningsbenägenheten har stigit. Brå pekar på att ynka elva procent av de som utsatts för sexualbrott, oavsett allvarlighetsgrad, gör en polisanmälan.Den vanligaste orsaken till att man inte anmäler är att man inte tror att polisen kan göra något. Det är ett uselt betyg för rättsstaten. Den grupp som utan tvekan är mest exponerad för sexualbrott är unga kvinnor i åldersspannet 16 till 24 år. Vi får inte glömma att många av dessa brottsoffer är barn i lagens ögon.

Varför fler utsätts för sexualbrott har Brå inget väl underbyggt svar på. Det är absurt. På myndighetens hemsida framgår att uppdraget är att ta fram kunskap för att förebygga brottslighet. Det är därför välkommet att regeringen meddelat att Brå ska få uppdrag att kartlägga orsaken till sexualbrottsutvecklingen. Tyvärr verkar det göras med beröringsskräck från regeringens sida.

Brås rapport ”Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet” från 2005 visade att män från Mellanöstern och Nordafrika var överrepresenterade vid sexualbrott. Sedan dess har myndigheten inte fått i uppdrag inhämta statistik över brottsmisstänktas ursprung.Justitieminister Morgan Johansson (S) fortsätter säga blankt nej till att tillåta insamling av den sortens data. Han borde läsa förordet till den tolv år gamla rapporten. Där konstaterade Jan Andersson, dåvarande generaldirektören för Brå, att: ”Avsaknad av aktuella fakta om brottsligheten bland utrikes födda och deras barn underlättar att myter skapas och befästs.”

ANNONS

Kampanjen #Metoo synliggör att sexuella övergrepp förekommer överallt, även på advokatbyråer och Dramaten. Sverige rankas som fjärde bäst i världen på jämställdhet enligt World Economic Forum. Om en självutnämnd feministisk regering ska ha någon trovärdighet framöver måste den gå till botten med sexualbrotten. Det innebär att sexualbrott, oavsett var de begås och vem som begår dem, måste motverkas.

Det handlar om att värna en av de mest grundläggande demokratiska rättigheterna.Att ha självbestämmande över sin egen kropp och att kunna skydda den mot kränkningar.

ANNONS