Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bild: pressbild. 

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Fogelklou: "Om jag hör folk som har åsikter som inte hör hemma i SD då åker de ut"

  Jörgen Fogelklou, ordförande SD Göteborg och partiets toppnamn till kommunen, berättar för ledarsidans Adam Cwejman om hur han vill göra Göteborg till en tryggare stad.

  Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  SD i Göteborg har haft det stökigt. Interna bråk under innevarande mandatperioden. Varför får du inte ordning på partidistriktet i Sveriges andra stad?

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Jag som är inne i partiet har inte upplevt mandatperioden som särskilt stökig eller bråkig. Jag är ändå ordförande här. De jag träffar, våra medlemmar, har nog heller inte upplevt det så. Men parlamentariskt har vi haft det stökigt. Det har också har också varit en betydligt större grej utåt än vad det har varit inåt.

  - Vi hade någon som hoppade av i början, Thord Larsson, och han hoppade av på grund av Lars Hansson. De här två falangerna har lämnat. Men nu känns som att alla är på banan och kämpar åt samma håll. Jag kan ju bara beklaga att det varit annorlunda tidigare.

  Men vad berodde det på, det har ju ändå varit falangstrider länge?

  - Vad det här visar är att vi som parti och organisation är ganska ungt och omoget. Man vet inte riktigt hur man ska bete sig. Min mamma, som har varit Folkpartist, sa till mig, innan jag skulle uttala mig om stridigheterna, att: ”I Folkpartiet har vi lika många stollar som er, men vi har en organisation som kan stoppa dem innan de märks ordentligt.” 

  Pratar du och din mamma politik? 

  - Vi har alltid pratat politik i min familj. Det är därifrån mitt politiska intresse kommer ifrån. Vi har alltid haft samtal om politik – kanske inte nödvändigtvis partipolitik. 

  SD i Göteborg ligger en bra bit under snittet för SD nationellt, som hamnar på nära det dubbla. Hur kommer det sig? 

  - Att vi ligger lägre i storstäder har ett antal förklaringar. Göteborg är en klassiskt röd stad. Socialdemokraterna har styrt här i 24 år. Väljarkåren är svårrörlig. Göteborg har mer blivit en studentstad och studenter har en tendens att rösta mer åt vänster. Många av våra kärnväljare, exempelvis småbarnsfamiljer, väljer att flytta ut från Göteborg. Sedan finns lokala partier som ligger nära oss när det kommer till Västlänken och trängselskatten. 

  Demokraterna har passerat er med råge. Men du säger att väljarna inte är så lättrörliga. Då har du väl fel? 

  - Det har lyckats fånga upp missnöjet med hur Göteborg har styrts, de plockar väljare främst från Sverigedemokraterna, Moderaterna samt Socialdemokraterna. Men vår stora uppgift inför valet i Göteborg är att den som röstar på Jimmie Åkesson i riksdagsvalet också röstar på SD lokalt. 

  Det är inte Jimmie Åkesson som kommer sitta i Göteborgs kommunfullmäktige...

  - Men jag tror att om man ha förtroende för Åkesson och hans politik så är det vår uppgift att visa att man ska ge det förtroendet även lokalt i Västsverige. Västlänken är exempelvis en nationell fråga, och där kan vi påverka härifrån i kommunen. Det är klart att riksdagen skulle behöva lyssna om det blev en majoritet för de som är kritiska till Västlänken. Vi sitter ju i de tre politiska församlingarna. Vi kan samarbeta med politikerna på riksnivån. Men vi kan också göra mycket lokalt. 

  Vad får man av SD lokalt då? När det kommer till trängselskatten och Västlänken ligger ni ju väldigt nära Vägvalet och Demokraterna. 

  - Man får en Sverigedemokratisk politik för trygghet. Men vi måste vara ärliga och pragmatiska: Vi har inte 50,1 procent av väljarandelen. Vi fick 7,2 procent förra valet. Man kan inte förvänta sig att vi kommer att vända upp och ned på Göteborg. 
  Det man kan få om man röstar på oss är att vi är ett oppositionsparti som driver de andra partierna i rätt riktning. På en debatt jag var på nyligen pratades det om svenska värderingar, hederskulturer och tiggeri. Det här har man inte gjort tidigare.

  Men rent konkret, eftersom ingen riktigt vill samarbeta med er, vilket inte lär förändras efter valet, hur ska ni då kunna driva partierna i er riktning?

  - Ta modulbostäderna som ett exempel. Där var vi ute och kampanjade, startade Facebookgrupper, lade yrkanden och vi fick Moderaterna att rösta på vårt förslag, som i stort sett var samma sak som de hade skrivit. Det är så man driver oppositionspolitik. Tiggerifrågan är en sådan fråga som jag har drivit sedan 2014. 

  Och vad är det viktigaste att driva i Göteborg, du återkommer till tiggeriet, är det huvudfrågan menar du?

  - Nej. Det absolut viktigaste i Göteborg är att folk ska känna sig trygga. Vi har exempelvis sju utanförskapsområden. Och den människa som inte är trygg den människan är inte fri. Det är den absolut viktigaste frågan.

  Hur når man det med kommunal politik? 

  - Det gör man inte bara med kommunal politik men det är därför vi ska sitta i både kommun, region och riksdag. Och det är klart att vi behöver fler poliser – hela myndigheten behöver mer resurser. Men i Göteborg har vi två vägar att gå – nolltolerans mot buset, och då menar jag verkligen nolltolerans. Den andra är att den enklaste vägen att påverka sin egen situation är genom utbildning och göra sig anställningsbar. Att det finns bra förebilder, mentorer och ett rikt föreningsliv där vi måste stötta både elever och föräldrar. Och där vet jag själv, som förälder, det är inte alltid helt lätt att få sitt barn att plugga.

  - Idag har vi 12–13 åringar som ser upp till 15-16 åringar som snor bilar. Men om det vet att han åker i finkan som snor bilen, då blir han nog inte lika inspirerad. Vi har äldre damer i Göteborg som drar sig för att gå till ICA för att det står gäng och hänger utanför. Det är inte okej. Jag bor i Askim, jag drabbas inte av det här. Det är de laglydiga i våra förorter som gör allt vad de kan för att få vardagen att gå ihop som drabbas. 

  Hur ska ni göra, konkret, för hur brottslingar straffas är väl knappast någon lokalpolitiker kan besluta om?

  - Fram tills att vi har utbildat fler poliser ska vi ha fler ordningsvakter. Ordningsvakterna ska avlasta poliserna så de kan ägna sig åt det polisiära. De kanske även ska få andra befogenheter, men det är inte upp till mig som politiker att avgöra. Sedan är jag helt säker på att kameror är rätt väg att gå. Det har vi också motionerat om. Vi har sagt att Göteborg ska ansöka om att få det dygnet runt, varsomhelst. När polisen säger att vi vill ha det i Hammarkullen så ska det gå snabbt. I Biskopsgården har det blivit lite bättre, på grund av trygghetskameror och en större polisiär närvaro. 

  Det låter rätt mycket som Moderaterna i Göteborg.

  - Inte om du frågade Moderaterna för ett par år sedan. 

  Det spelar väl ingen roll nu?

  - Nej, men det är precis det som är vår roll som ett mindre oppositionsparti, att driva på de andra partierna åtminstone i rätt håll. Moderaterna i Göteborg har inte varit Moderater på väldigt länge, de har varit Socialdemokrater. 

  Ni har haft som vallöfte att ni ska stoppa Västlänken, hur ska ni hålla det löftet, Västlänken har ju redan börjat byggas?

  - Jag är helt övertygad att om göteborgarna visar att de inte vill ha Västlänken så kommer vi kunna stoppa bygget. Varför skulle riksdagen köra över en kommun där medborgarna enigt säger nej?

  Det händer ofta att det uppdagas att Sverigedemokratiska företrädare både uttrycker rasistiska åsikter eller hyser sympatier för betydligt mer radikala organisationer än SD. Er riksdagsledamot från Göteborg, Mikael Jansson, har gått med Alternativ för Sverige. Hur ska ni lösa detta? 

  - Jag har varit ordförande för SD Göteborg sedan 2015. Jag har under ett tillfälle hört något olämpligt. Då bad jag vederbörande inte komma tillbaka. Under utbildningar om religion i samhället har jag hört en del makabert sägas om Islam. På grund av att folk blandar ihop Islamism och Islam. Då har jag sagt ifrån stenhårt: Det där ger du fan i. Det är viktigt att vi gör skillnad på religionen och den politiska rörelsen. Och det kommer jag vara även i framtiden. Om jag hör folk som har åsikter som inte hör hemma i Sverigedemokraterna då åker de ut. Nolltolerans. 

  Det finns uppgifter som gör gällande att ett e-mailkonto som tillhör dig användes för att uttrycka grovt rasistiska åsikter på Flashback Forum. Hur ställer du dig till de uppgifterna?

  - Jag har inget att göra med det kontot. 

  Så man förlorar sitt medlemskap i SD om man i er partiförening lokalt uttrycker sig rasistiskt?

  - Vi har inte uteslutit något lokalt, det hände däremot några innan jag blev ordförande.