FÖRSVAR. Överbefälhavare Micael Bydén varnar för att de ekonomiska resurserna till det svenska försvaret är otilltäckliga. 
FÖRSVAR. Överbefälhavare Micael Bydén varnar för att de ekonomiska resurserna till det svenska försvaret är otilltäckliga. 

Finlands försvarspolitik borde vara vår

ÖB Micael Bydéns larm om tillståndet i det svenska försvaret får inte avfärdas. Han är glasklar med att tilldelade medel inte räcker. Svenska politiker borde blicka österut för erfaren militär vägledning. Kanske borde Sverige helt enkelt lägga ut försvaret på entreprenad till Finland?

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

För 100 år sedan, i december 1917, blev vårt östra grannland självständigt. Det ville Stalin ändra på genom att invadera Finland 1939. Från sovjetisk horisont trodde man att kriget skulle vara över på några veckor. Den finska armén var numerärt i underläge men rätt beredskap, utrustning och taktik gjorde att Röda armén körde fast. Tack vare den finska stridsviljan kunde Finland leva vidare som självständig demokratisk nation.

Finland tar inte sin frihet för givet och bevakar noga utvecklingen i närområdet. I år höjde landet sin krigsberedskap på grund av den instabila situationen i Ukraina och Krim (SVT 28/2). Den finska försvarsmakten har även oroats över att Ryssland rustar militärbasen Alakurtti som ligger bara fem mil från den finska gränsen (YLE 15/1 2015). Det är blott 30 mil från Norrbotten.

ANNONS

Den finska säkerhetspolitiska bedömningen berör även oss geografiskt. Svenske överbefälhavaren Micael Bydéns larm om tillståndet i det svenska försvaret får därför inte avfärdas. I en färsk intervju är han glasklar med att tilldelade medel inte räcker. Personalbristen utgör ett stort problem och omfattande investeringar i försvarsmateriel måste göras. Det behövs ubåtar, stridsflygplan, lastbilar och nya radaranläggningar. ÖB är tydlig med att de knappa ekonomiska resurserna medför tuffare besparingar. Det blir omöjligt att kunna investera och hålla förmågan efter 2020 varnar han (SvD 6/12).

Det är uppenbart att pengar måste fram för att nå den försvarsförmåga riksdagen har beordrat. Kortsiktiga politiker avvecklade tidigare stora delar av försvaret med argumentet att nationella säkerhetshot hörde historien och inte samtiden till. Tillnyktring har skett men till ett högt pris. Försvaret tvingas bygga upp krisberedskap från en anorektisk nivå.

Exakt vilken summa som krävs för att fylla de svarta hålen vill inte ÖB uppge. Det står klart först i februari när Försvarsmakten är klar med sitt underlag till budgeten. Riksdagspartierna måste redan kalkylera och se till att resurser skakas fram. Folkvalda företrädare kan inte beställa ett försvar som de inte vill betala för. ”Vi kan inte fortsätta så här år efter år. Då tappar vi lojalitet och förtroende” konstaterar ÖB. Han har givetvis rätt.

ANNONS

Den svenska försvarsbudgeten för i år med tilläggsfinansieringen innebär att Sverige lägger drygt en procent av landets BNP på försvaret. I Finland låg försvarets utgifter på runt 1,4 procent av bruttonationalprodukten förra året (YLE 16/08).

Kanske borde Sverige helt enkelt lägga ut det svenska försvaret på entreprenad till Finland? Det föreslog krigskorrespondenten Johanne Hildebrandt halvt på skämt för ett antal år sedan. De är helt enkelt mycket "bättre på allt" som har med det militära att göra förklarade hon. Hildebrant menar att finnarna tar sitt försvar på allvar för de minns vinterkriget och fortsättningskriget (AB 1/2 2009). Hildebrand har en poäng. Till skillnad mot Sverige präglas Finlands moderna historia av blodiga krig. Svenska politiker borde ödmjukt blicka österut för erfaren militär vägledning i en orolig tid.

ANNONS