Förbättra klimatet för företag i Göteborg

Ett gott företagsklimat en förutsättning för att fler människor ska kunna få ett jobb att gå till och därigenom också bidra till den gemensamma välfärden.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Varje år genomför Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner. I år sjunker Göteborg 38 placeringar och hamnar på plats 206. Det är, för att vara krass, ett uselt resultat.

Det samlade omdömet bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning som har besvarats av företagare och till en tredjedel av statistik från SCB och kreditupplysningsföretaget UC. Framförallt svaren från enkätundersökningen torde vara föremål för diskussion hos stadens politiker.

Endast på en punkt har Göteborg blivit bättre sedan förra året: Tele- och IT-nät. På resterande elva punkter backarkommunen. Det rör bland annat frågoromtillgång till kompetens, kommunpolitikernasoch tjänstemännensattityder till företagande, konkurrens från kommunen och tillämpning av lagar och regler. Med andra ord: Frågor som faktiskt ligger i politikernas makt.

ANNONS

Kommunalrådet Jonas Ransgård (M) har reagerat på detta. I en debattartikel i GP (26/9) föreslår han en rad åtgärder. Det handlar bland annat om snabbare handläggningstider för bygglov och andra typer av tillstånd. Ransgård lyfter även att de rödgröna i Göteborg på olika sätt försökt hindra införandet av Lagen om valfrihetssystem (LOV), som en majoritet i Kf röstatigenom. LOV ger människor möjlighet att själva välja utförare inom till exempel hemtjänsten. Därmed ges privata företag också möjlighet attkonkurrera medkommunen.

Fler av stadens politiker borde delta aktivt i den här debatten – för den är viktig. Om företagsklimatet fortsätter att sjunka från redan låga nivåer lär det få stora konsekvenser för staden och dess invånare.

Att företag ges goda förutsättningar att etablera sig och växa bidrar inte bara till fler utövare när det gäller till exempel hemtjänsten utan också vad gäller restauranger, caféer och butiker. Dessutom är ett gott företagsklimat en förutsättning för att fler människor ska kunna få ett jobb att gå tilloch därigenom också bidra till den gemensamma välfärden.

ANNONS