EU-valet borde bli tankeställare

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

De stora omkastningarna i söndagens EU-val innebär en allvarlig tankeställare för de båda stora etablerade partierna. Allra mest för Moderaterna, som gjort ett direkt katastrofval. Men kanske var det en nödvändig ögonöppnare för många i partiet, som levt i föreställningen att bara den politiska debatten inriktas på ekonomi och jobb så kommer det mesta att fixa sig när det gäller opinionsläget. Partiet har misslyckats med mobiliseringen av sina väljare, och bristande mobilisering är ett uttryck för missnöje eller åtminstone brist på entusiasm.

Men inte heller Socialdemokraterna kan vara tillfreds. Den mycket blygsamma målsättningen på 25 procents väljarstöd klarades intet. De vindar som blåstes i valet kunde inte alls fångas upp av Socialdemokraterna. Fi stormade in i parlamentet och i både Stockholm och Göteborg blev Miljöpartiet största parti.

ANNONS

Miljöpartiet är valets stora vinnare. Söndagens dryga 15 procent överträffas endast av valresultatet 1995 då partiet fick mer än 17 procent. Det var i spåren av folkomröstningen om EU och Miljöpartiet kunde då profitera på sitt motstånd mot EU-medlemskapet.

Skälet till framgången den här gången är snarare att Miljöpartiet numera lagt utträdeskravet bakom sig och mer framstår som ett parti som vill arbeta konstruktivt i EU-parlamentet. Och just klimat- och miljöfrågorna är, efter fredsfrågorna, de som prioriteras högst av väljarna när det gäller EU.

Både Miljöpartiet och Fi har burits upp av unga väljare. Just här visar sig problemen för de båda stora partierna. Enligt söndagens vallokalundersökning hade Miljöpartiet stöd av 23 procent av förstagångsväljarna och Fi 18 procent. Socialdemokraterna kom här bara upp i 15 procent, klart under sitt valresultat. Ännu värre är siffran för Moderaterna; bara åtta procent av förstagångsväljarna valde partiet.

EU-val är speciella, ingen regeringsfråga är inblandad, och väljare känner större utrymme att rösta fritt och kanske göra markeringar i enskilda sakfrågor. Men två partier som under våren gjort sitt bästa för att i sak utplåna skillnader sinsemellan och gräla om budgettekniska detaljer får svårt att väcka entusiasm utanför de egna leden.

ANNONS

Delvis väntar en ny spelplan efter valet. Socialdemokraterna kan glädja sig åt sammantaget rödgröna framgångar. Men ett större och starkare Miljöparti kommer att väcka starkare frågor om hur en kommande sammanhållen regeringspolitik egentligen skall se ut.

Däri ligger en möjlighet för Fredrik Reinfeldt, när hans parti hunnit återhämta sig efter söndagens valsmäll. Men det är en uppförsbacke som väntar. Framför allt måste Moderaterna fundera över vilka frågor som skall kommuniceras till väljarna – och hur de kommuniceras.

GP 27/5 -14

ANNONS