En del saker ska bara fungera

Det är läge att fundera över hur mycket subventioner av kollektivtrafiken eller satsningar på regionala kulturprojekt är värda för dem som skickas till Finland för att föda. Gissningsvis inte särskilt mycket.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Från hela landet kommer larm om den ansträngda situationen inom förlossningsvården. Förra helgen var det under perioder fullt på samtliga förlossningsavdelningar i hela Stockholm, Uppsala och Nyköping och blivande mödrar fick hänvisas till andra landsting (Expressen 18/7). Också i Göteborg fick en kvinna besked att det var fullt. I stället fick hon åka taxi åtta mil för att föda (Expressen 18/7). Två minuter efter att taxiresan betalats föddes henne son. Sammanlagt har 32 blivande mödrar hänvisats från Sahlgrenska till andra sjukhus i år.

Fulla förlossningskliniker, ansträngd arbetsmiljö och mödrar som hänvisas till andra län för att föda. Låter det bekant? Det beror antagligen på att det inte är fråga om några sommarrelaterade engångsföreteelser. Flera sjukhus planerar exempelvis att stänga avdelningar på sommaren – de får helt enkelt inte ihop bemanningen (Aftonbladet 20/7).

ANNONS

En av de främsta anledningarna till situationen är bristen på barnmorskor. Det är lätt att förstå. Utbildningen är lång och lönen är låg. Det vittnas om personal som gråter efter varje arbetspass. En barnmorska berättar om hur hon under ett nattpass varken hann gå på toaletten, äta eller byta binda (Aftonbladet 17/7). Att det därmed blir svårt att rekrytera och behålla personal är inte särskilt konstigt. Många som slutar anger också organisatoriska skäl - de upplever inte att de lyssnas på och ges möjlighet att påverka. Att öppna nya vårdplatser riskerar i ett sådant läge enbart att bli ett slag i luften eftersom platserna ändå inte kan bemannas.

En möjlighet att förbättra situationen är att återinföra vårdbiträden så att barnmorskor och andra specialistsjuksköterskor kan lägga mer av sin tid på det som de är utbildade för att göra och mindre på att exempelvis städa rummen mellan förlossningarna eller att leta efter vårdplatser. Denna sorts renodling av arbetsuppgifter testas redan inom projektet Framtidens vårdavdelning och har gett goda resultat på Sahlgrenska.

Men hur man än vrider och vänder på det och hur mycket man än effektiviserar befintlig verksamhet tyder allt på att politikerna kommer att behöva öppna plånboken. Pengar för att erbjuda höjda löner, fler utbildningsplatser och fler vårdavdelningar går att hitta för den som vågar prioritera ner något annat. En skattekrona kan inte satsas på både infrastruktur och sjukvård samtidigt - och just att göra dessa intresseavvägningar är politikernas främsta uppgift.

ANNONS

Det finns en tumregel som varje person som beslutar om hur skattepengar används bör förhålla sig till: När resurserna tryter – gå tillbaka till grunderna. Det är läge att fundera över hur mycket subventioner av kollektivtrafiken eller satsningar på regionala kulturprojekt är värda för dem som skickas till Finland för att föda. Gissningsvis inte särskilt mycket.

Det handlar inte bara om det ovärdiga i att behöva tillbringa timmar med värkar i en taxi eller än värre att tvingas föda på en landsväg – det handlar också om liv och hälsa för både modern och barnet. I ett välfärdssamhälle, med det höga skattetryck som råder i Sverige, måste vissa kärnuppgifter alltid fungera. Förlossningsvården är en sådan.

ANNONS