Efterlängtad fiskereform

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Förhandlingsspelet har varit tufft och risken för haveri syntes vid flera tillfällen vara överhängande. Men nu är fiskereformen i hamn. Det betyder att vetenskapliga rekommendationer i högre utsträckning skall styra den framtida fiskepolitiken. Allra senast 2020 skall fiskekvoterna anpassas efter vad som beräknas vara ”hållbara nivåer”. Detta för att minska den betydande risken för utfiskning av stora bestånd.

– Man måste bygga fångsterna på biologiska grunder. Det tjänar alla på, att ha mycket fisk i havet, sade Eskil Erlandsson i en reaktion på gårdagens avtal.

En mycket kraftig utkastbegränsning för att förhindra att miljontals ton ätbar fisk slängs tillbaka i havet är en annan central och välkommen del i fiskereformen. Att få ned detta enorma slöseri till ett minimum är oerhört angeläget. Kritikerna – däribland Sverige som jobbat för ett totalförbud – påpekar dock att den kvot för ”olycksfall i arbetet” på 5-7 procent, som tillåter begränsad dumpning, innebär en risk för fortsatt missbruk.

ANNONS

Upptäcktsrisken är liten redan som det är och det kan bli oerhört svårt för kontrollmyndigheterna att bevisa hur stor procent som dumpats. Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Lövin hoppas dock att regeringarna runt Östersjön utnyttjar den möjlighet som nu öppnats att på eget initiativ gå längre och införa totaltförbud mot utkast.

En annan förhoppning är att utkastbegränsningen bidrar till att påskynda den tekniska utvecklingen av fiskeredskap. Ju mer välanpassade redskapen är desto mindre risk för oönskade bifångster av för liten fisk eller fisk av ”fel” sort.

Ett resultat av överenskommelsen, lär bli minskade fiskeflottor i flera av Europas länder. . För att stoppa fusk skall EU dessutom förhindra så kallad flagghoppning, alltså att fartyg tillfälligt börjar fiska under annan flagg, för att kringgå maxkvoter och regelverk. Dessutom skall EU bara får förhandla om att fiska i andra länders vatten om det finns ett överskott. Ett sätt att förhindra oetiskt fiske av det slag europeiska fartyg bedrivit utanför Afrikas kust.

Även om en ännu tuffare reform hade varit önskvärd för fiskbeståndens och därmed också fiskenäringens skull, är det välkommet att EU nu tydligt markerar att det är vetenskap och inte politiska överväganden som i första hand skall styra fiskepolitiken. Det är verkligen på tiden.

ANNONS

GP 31/5 -13

ANNONS