Anmärkningsvärt. Sveriges Radio publicerar nyheter utan att faktakolla.
Anmärkningsvärt. Sveriges Radio publicerar nyheter utan att faktakolla.

Dubbla budskap om ungdomsbrottsligheten

Att ungdomsbrottsligheten i Göteborg minskar är en sanning med modifikation. Ändå rapporterar SR om det utan att faktakolla.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Sverige blir allt tryggare. Det upprepas trots att mycket tyder på att den tunga brottsligheten ökar och otrygghet breder ut sig. På reportagesidan KIT hävdar skribenten Thomas Arnroth exempelvis att ungdomsbrottsligheten i Göteborg minskat (2/9).

Detta påstående baseras på en intervju som Sveriges Radio gjort med Even Magnusson, som arbetar med brottsförebyggande inom polisen i storgöteborg. Där säger han att: ”Vi har aldrig haft så låg kriminalitet och ärenden som flödar in till polisen och som är ungdomsbrott som nu.” (SR 30/8).

Detta är även något som Klas Friberg, regionpolischef i Göteborg, lyfter fram som ett av flera “ljusa tecken i skyn” i en intervju i GP (6/9).

ANNONS

Minskar ungdomsbrottsligheten då i Göteborg? Bara tio dagar innan Sveriges Radio skrev att ungdomsbrottsligheten i Göteborg gått ner publicerade de en nyhet med rubriken ”Kraftig ökning av ungdomsbrott i Göteborg”.

Där uttalar sig Anders Börjesson, polisområdeschef i Göteborg City, om att stora grupper av ungdomar driver runt i centrum och begår brott. ”Den här koncentrationen av bekymmer på en liten plats i Göteborgs centrum den har vi inte sett förut, den har blivit värre”, sade Börjesson då (SR 20/8).

Så vad gäller egentligen? Det räcker med att ringa upp Even Magnusson, som uttalade sig i inslaget om att den minskat, för att det ska bli tydligt att det är en sanning med modifikation.

Trenden är att ungdomsbrottsligheten minskar och att detta gäller för alla typer av brott. Samtidigt finns det tecken på att de brott som är svåra att hitta i statistiken ökar.Det handlar bland annat om att narkotikahandeln sker allt mer öppet. Det är inget typiskt ungdomsbrott, men man kan se att bruket av droger gått upp bland ungdomar vilket göder de ligor som tillhandahåller narkotika. Samtidigt finns även uppgifter om att den grova brottsligheten kryper ner i åldrarna och att fler yngre personer bär vapen.

Detta är dock svårt att se i statistiken, då ett brott inte kan kategoriseras som ett ungdomsbrott förrän det är helt utrett. Även den typ av brott Anders Börjesson tar upp i inslaget om att brottsligheten ökar torde tillhöra denna kategori.

ANNONS

När Magnusson tillfrågas om det finns möjlighet att få tillgång till de siffror som referas till i Sveriges Radios inslag är svaret att det inte finns någon exakt statistik. Man har “mätt flödet” av inkomna brott med misstänkta under 18 år och menar att det går att se att dessa sjunkit under de senaste fem åren. Men någon officiell sammanställning av dessa flöden har alltså inte gjorts.

Det i sig är uppseendeväckande, särskilt som det är ett påstående som regionpolischef Klas Friberg lutar sig tillbaka mot. Vad som också är anmärkningsvärt är att Sveriges Radio gör en nyhet om att ungdomsbrottsligheten i Göteborg minskar, när polisen själva hävdar att de inte har någon statistik att dela med sig av.

Journalisten som står bakom nyheten hävdar att denna försökt reda ut vad Magnusson sagt genom att kolla den statistik som Brottsförebyggande rådet (BRÅ) tillhandahåller.

Det var dock svårt att få en samlad bild då det beror på vilket år man jämför med, samt att statistiken är uppdelad på lagförda brott och brott där unga anmäls som misstänka. Dessutom inkluderar BRÅ:s statistik hela regionen, medan Magnusson i inslaget pratade mer specifikt om Storgöteborg. Så journalisten gick enbart på Magnussons uppgifter, eftersom han "arbetat med ungdomsbrott i många år…”.

ANNONS

Frågan är vad som är värst; att vi har en polis som refererar till siffror som de inte kan uppvisa, eller att ett public service-bolag, som gör anspråk på att stå för högkvalitativ journalistik, inte kontrollerar den fakta som presenteras?

Sveriges Radio är ett bolag med högt förtroende (de toppar förtroendebarometern år 2016) och används ofta som källa av andra medier, i det här fallet KIT. När ingen bryr sig om att kolla hur det ligger till kan ett osäkert påstående snabbt förvandlas till en allmän sanning.

ANNONS