Debatten i behov av nytt syre

Ledarredaktionen tar initiativ till en ny vinjett som de har valt att döpa till Månadens akademiker.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det svenska debattklimatet har, utan tvekan, mått bättre. De sociala mediernas intåg har å ena sidan gjort det möjligt för allt fler att aktivt deltaga i samhällsdebatten, samtidigt som de å andra sidan bidragit till ett mer polariserat och onyanserat samtal. Att ens kalla det för ett "samtal" är många gånger en överdrift; i de sociala mediernas tidevarv vinner den som skriker högst och är skickligast på att haspla ur sig oneliners på 140 tecken. I denna miljö slår känslor logiska argument och avsändaren är viktigare än budskapet. Då är det inte konstigt att många intressanta röster, som känner sig obekväma i dessa sammanhang, avstår ifrån att delta.

ANNONS

Och visst finns det många som uppskattar det nya underhållningsvåldet där "Konflikten" överskuggar allt, där detaljer nagelfars så att man ska slippa diskutera helheten, där allt som kan missförstås också ska missförstås, där det alltid finns en dold agenda och en konspiration som bara väntar på att avslöjas. Och sen så finns det många som har tröttnat på det ytliga, avintellektualiserade och snuttifierade. Många som söker ett större djup, sakkunskap, analys och ett mod att på ett konsekvensneutralt vis närma sig de svåra avvägningarna och värderingskonflikterna.

Svensk debatt är i stort behov av mångfald - men inte sådan som baseras på kön, ålder eller etnicitet. Vad som saknas är en mångfald av idéer, frågeställningar och perspektiv. Alla kan tycka - och framför allt känna - men att kunna förankra sina åsikter i fakta har kommit att underskattas i den twittrande offentligheten.

Det vill ledarsidan ändra på. Därför tar vi nu initiativ till en ny vinjett som vi har valt att döpa till "Månadens akademiker". Som namnet antyder kommer vi att en gång i månaden låta en akademiker resonera och belysa ett valfritt tema, oberoende av ledarsidans linje. Först ut är överläkaren och professorn Martin Ingvar. Har ni läsare önskemål om vilka namn ni skulle vilja läsa är ni mycket välkomna att höra av er till oss!

ANNONS

ANNONS