Dags att ersätta Alice Bah Kuhnke

Att efter nästan två och ett halvt år som statsråd varken ha koll på relevanta siffror eller ha en fullgod helhetsbild är allvarligt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Den student som inte är väl förberedd inför sin tenta riskerar att inte bli godkänd. Den minister som inte är väl förberedd att ta sig an sitt politikområde riskerar dock inte bara att inte bli godkänd av väljarna, utan också att äventyra rikets säkerhet. Det är statsrådet Alice Bah Kuhnke (MP) ett bra exempel på. Varför denna inledande referens till att inte vara förberedd inför tentamen, kanske ni undrar? Jo, för att det var i dessa termer den då nytillträdda kultur- och demokratiministern själv beskrev hur hon förbereder sig inför möten med tjänstemän och journalister: ”Jag panikpluggar varje kväll. Slår in en massa siffror som jag sedan inte får några frågor om. Som inför en tenta man inte gjort ett bra upplägg för.” (DN 28/2 2015). Låt gå att man som ny på posten inte har stenkoll på alla detaljer och därför måste ”panikplugga” inför intervjuer. Men att efter nästan två och ett halvt år som statsråd varken ha koll på relevanta siffror eller ha en fullgod helhetsbild är allvarligt, i synnerhet som man ansvarar för säkerhetsfrågor. I söndagens Agenda blev Bah Kuhnke utfrågad om hanteringen av återvändande IS-krigare. Där lyfte hon fram Umeå som ett exempel på en kommun där detta ”fungerar väldigt väl”. Problemet är bara att Umeå kommun inte tagit emot en enda återvändande IS-krigare. ”Vi kan ju inte bli bra på något som vi inte gjort” säger Seth Åberg, som är ansvarig på kommunen (SVT 13/3). I en telefonintervju i SVT (13/3) säger ministern att hon med sitt uttalande menade att Umeå har goda förutsättningar då de är duktiga på förebyggande åtgärder. Vilket är märkligt med tanke på att frågan i Agenda inte handlade om vilka kommuner som är duktiga på att förebygga våldsbejakande extremism, utan om återvändare. Att då lyfta en kommun som inte haft en enda visar att ministern inte har några svar på frågan.

ANNONS

Detta var inte heller den enda punkten där Bah Kuhnke uppvisade bristande kunskap. På frågan om hur många återvändare som har blivit direkt bemötta av kommunerna svarade hon att det rör sig om ”ett 10-, 20-, 30-tal” – ett svar som inte ger någon klarhet i sakfrågan men som gör det desto tydligare att Bah Kuhnke inte har tillräcklig koll. Den internationellt erkände terrorforskaren Magnus Ranstorp är kritisk till detta: ”Om man inte vet exakt hur många vi kan arbeta med, hur ska vi då kunna sätta in insatser?” (SVT 13/3).

Vidare kallade Bah Kuhnke i den uppföljande telefonintervjun återvändande jihadister för ”sällanhändelser”. Vad som är ”sällan” må förvisso vara en definitionsfråga, men över 150 jihadister som enligt Säpo återvänt till Sverige är inget att negligera.

Engagemang och kunskap är viktigt oavsett om man är en student som ska skriva en tenta eller en minister som är ansvarig för våldsbejakande extremism. Just engagemang och kunskap är, av allt att döma, bristvaror hos Bah Kuhnke. Den student som inte klarar sin tenta kan skriva en ny, men det land som inte har svar på hur återvändande IS-krigare ska hanteras kan inte räkna med en andra chans. Det är på tiden att statsminister Stefan Löfven inser detta och ersätter Bah Kuhnke med någon som hanterar dessa frågor på ett seriöst sätt.

ANNONS
ANNONS