Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Cwejman: Släpp mobilen och sluta fota människors lidande

  Besattheten kring att utan några som helst spärrar plocka fram mobilen och börja fotografera olyckshändelser måste vara en av en av de värsta exemplen på ovett i vår samtid.
  Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  Den brittiska dramaserien Black Mirror är inget för den känslige. Varje avsnitt tar upp ett samtida teknologiskt eller samhälleligt fenomen och drar det till sin spets. Övervakningssamhället, integritet, virtuell verklighet och liknande ämnen avhandlas. Det är mörka berättelser. 

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I ett av avsnitten vaknar en kvinna utan minne och blir jagad av maskerade personer. Ingen kommer till hennes undsättning, i stället förföljer människor henne med sina kameror, filmandes.  En dystopisk mardröm. Ibland överträffar emellertid verkligheten dikten.

  I det vackra vädret har tyvärr många flera människor drunknat. Vid ett sådant tillfälle nyligen i Örebro län förolyckades en 17-årig kille. Räddningstjänst och polis var snabbt på plats. Men tyvärr kunde inte hans liv räddas. Hans död var inte det enda tragiska i sammanhanget. Vuxna vid badplatsen började filma den tragiska händelsen. 

  I ett Facebookinlägg från en av de närvarande poliserna kunde man läsa att: ”Personer som tar fram sina mobiltelefoner och påbörjar en privat fotodokumentation på den drabbade pojken när han väl kommer upp ur vattnet. Att de dessutom har mage att ifrågasätta när jag ber dem lägga undan sina telefoner.”

  Inte nog med det. ”Folk lyssnade inte på polisens uppmaningar att utrymma bryggan och vägrade att flytta på sig när räddningspersonalen behövde utrymme för att rädda liv”, berättade Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen region Syd för Aftonbladet (AB 3/6). Tomas Carlsén, räddningschef i Bergslagen kommenterade händelsen med att det är ”det nya normala”. 

  Tyvärr tycks det stämma. En man avled efter en bilolycka i skånska Glimåkra under torsdagskvällen. Åskådare stannade vid olyckan och bar närgången. Polisen rapporterade närgångna personer som haft både ”händer och armar inne i ambulansen och fotograferat” (SR 7/6). 

  Denna besatthet att utan några som helst spärrar plocka fram mobilen och börja fotografera måste vara en av en av de värsta exemplen på ovett i vår samtid.  Att människor vid platser för allvarliga olyckor samlas runt de förolyckade och börjar filma eller fotografera är inte bara okänsligt, utan kan även vara direkt farligt. För att inte tala om fullkomligt idiotiskt: vad ska ni egentligen göra med ert voyeuristiska material? 

  Släpp mobilerna och håll er undan. Hjälp vid anmodan men gör ert yttersta för att inte vara i vägen. Det skulle kunnat vara du eller ditt barn som låg på båren. Vill du verkligen att det som kanske är slutet på ditt eller dina näras liv sparas på hundratals telefoner och sprids vidare?

  Om det finns någon sensmoral i tv-serien Black Mirror så är det att teknologi innebär oerhörd makt, även i händerna på vanliga medborgare. Det innebär ett ansvar. Makten kan nämligen användas konstruktivt. Det är inget fel i att dokumentera det man ser. Men det måste göras men någon sorts normal mänsklig anständighet som utgångspunkt.