Ignorerade. Säpo måste ges större möjligheter att förhindra myndighetsslarv.
Ignorerade. Säpo måste ges större möjligheter att förhindra myndighetsslarv.

Cwejman: Så kan framtida läckor förhindras

Skandalen i Transportstyrelsen visar på behovet av att ge Säpo större befogenheter att kunna besluta över andra myndigheter.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det finns säkerhetsläckor och så finns det legendariska säkerhetsläckor. Så beskrev teknikmagasinet Gizmondo Transportstyrelseskandalen. Bara för att ministrar fått gå och regeringen är sparsam med sina uttalanden i frågan innebär det inte att härvan är över. Långtifrån.

När Transportstyrelsen för två år sedan gjorde avsteg från lagen för att kunna överföra sina databaser till IBM visades att det saknades spärrar inom myndigheten.

En nyanställd generaldirektör läckte med få protester information om svenska stridspiloter, medlemmar i SOG, militärfordon, svagheter i infrastrukturen och personer med skyddad identitet.

Redan i november 2015 avrådde Säpo både myndigheten och det ansvariga departementet från att lägga ut datahanteringen på entreprenad.

ANNONS

Om hanteringen av känslig data läggs ut på entreprenad till utlandet minskar den svenska statens möjligheter att garantera datans, och i förlängningen svenska medborgares integritet. Det finns starka skäl att i likhet med hur amerikanska myndigheter hanterar säkerhetspolitiskt känsliga branscher, hålla datahantering inrikes. Detta oavsett om arbetet sedan utförs i privat eller offentlig regi.

Visserligen finns ingen garanti för att data som överförs inom Sverige inte hamnar hos främmande makt. De värsta spioneriaffärerna i svensk historia har inte involverat utländska bolag utan offentliganställda som Stig Bergling.

Men det är lättare att utreda och följa upp om läckor sker innanför landets gränser. IBM-anställda som i Tjeckien och Serbien fått tillgång till Transportstyrelsens databaser är svåra för den svenska statsmakten att utreda. Huruvida datan som de IBM-anställda mottog sålts vidare lär vi inte få veta av samma skäl.

Det finns mycket att spara in på inom statsapparaten, men hantering av känslig information borde knappast tillhöra det första sparbetinget. Vissa statliga uppdrag måste få kosta för att bli korrekt utförda.

Att sparkraven ledde så långt som att Transportstyrelsen valde att hellre fullfölja en upphandling än att dra i bromsen säger tyvärr en hel del om vilken prioriteringsordning man haft: sänkta kostnader framför integritetshänsyn.

ANNONS

Ska motsvarande läckor förhindras i framtiden vore bra om Säpo fick möjlighet att inte bara ge råd om säkerhetsrelaterade frågor (som sedan ignoreras) utan faktiskt fatta skarpa beslut. Detta skulle ge Säpo möjligheten att hindra andra myndigheter från att brista i sitt säkerhetsarbete. Hade Säpo haft den möjligheten för två år sedan hade Transportstyrelseskandalen inte varit värre än att en generaldirektör fått avgå.

ANNONS