Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Övervåld. Det är inte så här man hanterar en folkomröstning.
Övervåld. Det är inte så här man hanterar en folkomröstning.

Cwejman: Kataloniens självständighet är bara en tidsfråga

Den spanska centralmaktens våld mot den egna befolkningen kommer inte att förhindra en katalansk självständighetsförklaring. Det blir tyvärr en självständighetsförklaring som i praktiken inte betyder särskilt mycket.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Polisvåldet som kablats ut från Katalonien är ovärdigt ett demokratiskt land som Spanien. Det spelar ingen roll att söndagens omröstning inte accepterades av regeringen i Madrid. Vill man värna spansk nationell sammanhållning skickar man inte ut kravallpoliser för att misshandla röstande katalaner. 

Det hade inte behövs ett enda batongslag för att förklara att omröstningen helt saknar lagligt stöd i den spanska konstitutionen som ratificerades 1978. En omröstning som 95,15 procent av katalanerna då gav sitt stöd till. 

Att en av de autonoma regionerna, till vilka Katalonien hör, utropar självständighet kräver en ändring av konstitutionen. Det kan den katalanska regeringen inte bara ignorera. Att regionpresidenten Carles Puigdemont trots detta går omvägen till självständighet via en illegal omröstning är möjligen taktiskt rätt – katalanerna vill ha självständighet och reaktionen från Madrid kommer bara att stärka den övertygelsen – men strategiskt fel. 

Madrid och premiärministern Mariano Rajoy kommer inte acceptera resultatet. I stället borde den katalanska regeringen ha förordat en ändring av konstitutionen som i sin tur hade möjliggjort en legal omröstning.  

Men alldeles oavsett om omröstningen utlystes i enlighet med konstitutionen eller inte så ska inte enskilda medborgare straffas för att de vill ta sig till röstlokalerna och uttrycka sig demokratiskt. 

Sättet på vilket den katalanska regeringen utlyste omröstningen talar dessutom mot att en självständighetsförklaring, vilket väntas genomröstas med liten marginal i det katalanska parlamentet, skulle framstå som särskilt trovärdig. På grund av att många i Katalonien ansåg omröstningen illegitim har de bojkottat den. Det är troligtvis därför valresultatet är så kraftigt viktat till fördel för de som vill se katalansk självständighet, 90,09 procent röstade för självständighet. 

Detta medan mätningar som genomfördes under sommaren visade att stödet var betydligt svagare än så, 50,1 procent för, 45 procent emot självständighet (Sociométrica/El Español 1/9). Mätningar från 2015 och 2016 visar rentav att det saknades majoritetsstöd för självständighet.

Dessutom var valdeltagandet lågt, 42,34 procent. Vilket, utöver att många bojkottade omröstningen, kan förklaras med att vissa var rädda för polisens våld och därför undvek att rösta. Vissa hindrades även handgripligen från att komma in i vallokalerna. 

Valdeltagandet spelar emellertid ingen roll för om omröstningens resultat ska accepteras hävdar den katalanska regeringen. Frågan är om omvärlden är av samma åsikt?

Katalanernas vilja till självständighet och oberoende må vara legitim, men förfarandet är inte legalt. Därför kommer det dröja innan banden till Madrid helt kan brytas, för det kommer att ske. 

Den ännu obesvarade frågan är hur våldsam Rajoy och hans regering vill att den processen ska bli? Att unilateralt förklara Katalonien självständigt kan leda till betydligt mer våld från polisen och massarresteringar av katalanska politiker. Ska Rajoys och hans regering undvika det måste de själva erbjuda ett lagenligt alternativ för katalanerna.

Mest läst