Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Cwejman: En rejäl arena räcker

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Vill du se ett av Europas största utomhusmuseer? Påbörja en promenad vid Mölndalsån, i höjd med slitna Valhalla IP, fortsätt vidare förbi tomma Ullevi och mot Gamla Ullevi. Avsluta promenaden med en tvär sväng mot det sedan länge begråtna och omoderna Scandinavium. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det du bevittnat är en samling föråldrade och förlustbringande arenor, monument över en stads misslyckade arenapolitik.

Kommunägda Gamla Ullevi har gått med förlust varje år sedan arenan stod färdig 2009. Ironin i namnet har inte gått förlorad. Arenan var gammal och föråldrad redan när den var klar, och dessutom begränsad till allsvensk fotboll. Storebror Nya Ullevi står likt en grekisk tempelruin tom och öde större delen av året. 

Ekonomhistoriken Jan Jörnmark beskrev i veckan i den havererade arenapolitiken i Göteborg i GT (14/10). Det behövs. Hanteringen av arenorna i staden är uttryck för både politisk härdsmälta och kapitalförstörelse stor skala.

Problemen med Ullevi är flera. Arenan som byggdes 1958 används alltför sällan, den går konstant med förlust och reparationerna är kostsamma halvmesyrer. I stället för en modern multianläggning beskriver Jörnmark att Göteborg fick nöja sig med två halvdana arenor.

Kommunen dras med förlusttyngda, omoderna och utkonkurrerade arenor som binder upp enorma arealer i centrala staden. 

Jörnmarks förslag för en väg ut är enkelt och konstruktivt: riv merparten av arenorna och exploatera marken för husbyggen. Använd överskottet till att bygga en ny multiarena som kan expanderas och moderniseras. Göteborg behöver en modern anläggning för både musik och sport. Om det råder ingen tvekan.

Den skulle potentiellt kunna vara en inkomstbringande verksamhet och stå ekonomiskt på egna ben. Att fria upp ytorna centralt skulle betyda mer utrymme för bostäder, ett ökat skatteunderlag och en chans att fylla igen det folktomma hål som arenaområdena utgör i dag.

Bild - 1
Mest läst