Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Cwejman: Det är ingen publicistisk skandal att publicera Jan Jörnmark

  Att Jan Jörnmark har skrivit för GP Ledare är inget exempel på att det ägt rum någon fördold partipolitisk konspiration som GT:s ledarsida hävdar.

  Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  GP Ledare som har som policy att inte publicera gästtexter av förtroendevalda politiker eller personer som står på kandidatlistor inför ett val. När så är fallet säger vi upp samarbetet.

  Mot bakgrund av detta är det underligt att läsa hur våra publiceringar av ekonomihistorikern och docenten Jan Jörnmark av GT:s ledarsida beskrivs som en "publicistisk skandal" på grund av hans koppling till partiet Demokraterna.

  Jörnmark skrev sin första gästtext för ledarsidan november 2015. Under 2016 författade han en serie om Göteborgs samtida historia. Texterna var så uppskattade att Jörnmark började skriva en gästtext i månaden under vinjetten "Månadens Jörnmark". Sista gästtexten av Jörnmark publicerades 25 januari innevarande år.

  Åtta månader efter att sista texten publicerades blev Jörnmark medlem av Demokraterna. Enligt uppgift från GT var han med och grundade partiet 2017. Men han var varken medlem i partiet eller innehade några förtroendeposter i nämnda parti. Inte heller skrev han om partiet, än mindre propagerade för det,  i några av sina texter för ledarsidan. 

  Jan Jörnmark har under tiden han skrivit för GP Ledare även varit skribent i Dagens Industri. Både där och hos oss har han presenterats med titeln Ekonomihistoriker. Han har varken i rapporter han skrivit, på nyhetsplats, i Dagens Industri eller på GP Ledare presenterats som "företrädare" för ett eller annat parti. Av det enkla skälet att han varken var medlem av något parti eller innehaft några förtroendeposter, varken externa eller interna.

  Som ekonomihistoriker har Jörnmark på ett sätt som få andra lyckats skildra, förklara och sätta Göteborgs moderna historia, med såväl materiella som institutionella perspektiv på stadens utveckling. Dessa publiceringar har varit viktiga för att förstå Göteborgs utveckling under den andra halvan av 1900-talet. Att han ofta anlagt ett kritiskt perspektiv ser vi på ledarsidan inget problem med. Ledarsidor ska sätta samhällsutvecklingen under lupp och driva opinion för positiv förändring. 

  Att missbruka  begreppet "publicistisk skandal" lättvindigt, vilket GT Ledare gör, är olyckligt. Det enkla vore att vända på steken och hävda att det själva verket är GT som står för den publicistiska skandalen som så skrupelfritt devalverar ordens betydelse och sprider rena konspirationsteorier. Men det vore att ta i. Anklagelsen som riktats mot oss är helt sonika grundlös