Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Cwejman: Den historiska chansen för Alliansen i Göteborg är nu

  Alliansen har möjlighet att genomföra ett maktskifte och driva sin politik de kommande fyra åren.

  Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  24 år räcker. Så stod det på Liberalernas valaffischer som var upphängda runtom i Göteborg inför valet. Kommunalrådet Helene Odenjung (L) har i hela sin politiska karriär talat om just detta: Göteborg behöver ett politiskt maktskifte. 

  Senast borgerliga partier styrde i Göteborg började undertecknad i första årskurs. Det har gått en hel generation sedan dess.

  Alliansen i Göteborg har under valrörelsen varit samspelt och enig. Det bådar gott inför de kommande fyra åren. Därmed finns nu goda förutsättningar för att de fyra borgerliga partierna tillsammans med Demokraterna tar över styret av Göteborg.

  Det finns så mycket politik som väntar på att få en möjlighet att förverkligas. Alliansen och Demokraterna har mycket gemensamt när det kommer till trygghetsskapande åtgärder. Likaså överlappar synen på de kommunala bolagens antal och funktion. Bland annat. Olikheter finns, men det går att överbrygga.

  Men för att detta ska gå vägen behövs vissa insikter. Dessa når man inte, vilket är fallet med Moderaterna i Göteborg, genom att leta syndabockar internt.

  Ansvaret för det magra valresultat är delat: Jonas Ransgård, som nu får klä skott för misslyckandet, har följt en gemensam partilinje om Västlänken vilket väljarna har straffat. Ingen av de som just nu ivrigt väntar på att ta hans plats, som Hampus Magnusson, har anmält avvikande åsikt i frågan. Misstaget var kollektivt.

  Det främsta problemet är inte Ransgård. Moderaternas misstag i Göteborg måste sättas i någon sorts meningsfullt sammanhang: Det handlar om Västlänken och inte personfrågan. 

  Men det är ingen idé att grotta ned sig i gamla misstag. För nu har Alliansen en historisk möjlighet att få igenom sin politik i staden. Eller närmare 99,9% procent av den. De får ge sig på en punkt, Västlänken. 

  Ett alliansstyre i Göteborg kommer även behöva passivt stöd från SD. Alternativet SD har lokalt är att ge sitt stöd till de rödgrönrosa. Detta förefaller osannolikt. För att Sverigedemokraterna ska få något som helst inflytande får de nöja sig med ett, från deras perspektiv, mindre dåligt alternativ.

  Priset för de borgerliga partierna att driva politik i fyra år är att släppa Västlänken. Det som ligger i vågskålen kan illustreras mycket enkelt: Offra stödet för tunnelbygget och driv den politik som ni gick till val på. Eller låt Socialdemokraterna fortsätta styra staden tillsammans med Vänsterpartiet, F! och Miljöpartiet i ytterligare fyra år.

  Ransgård (M), Odenjung (L), Bönförs (C) och Lega (KD) borde inte ha några problem att fatta rätt beslut här. Ta makten. Leverera det som ni har lovat era väljare och som formulerades i det alldeles utmärkta valmanifestet.

  Skulle ni, mot all sans och vett välja att försaka era väljare och aktivt (då det blir ert beslut och därmed på ert samvete) låta Socialdemokraterna fortsätta styra staden kan ni räkna med att väljarna inte kommer glömma det. Oavsett om de gillar Västlänken eller inte. 

  Tvekar alliansföreträdarna om detta beslut kan de väl föreställa sig väljarnas reaktioner när de, utanför valstugorna 2022, återigen vädjar om förtroendet att genomföra ett maktskifte, då med orden att: ”28 år räcker”. Svaret lär väl bli: ”Ni hade er chans för fyra år sedan”.