Skyddsvärda. Även renar i Norrbotten förtjänar att försvaras.
Skyddsvärda. Även renar i Norrbotten förtjänar att försvaras.

Csaba Bene Perlenberg: Käbbla inte om Sveriges säkerhet

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det var en händelse som såg ut som en tanke. Under annandag påsk, två år efter den så kallade Ryska Påsken då ryskt bomblyg simulerade en kärnvapenattack mot Försvarets Radioanstalt på Lovön i Stockholm, rapporterade SVT om att det militära samarbetet mellan Sverige och Finland ska stärkas från enbart samövning till att även gälla under så kallade "krissituationer".

Detta är dock ingen nyhet, utan presenterades redan av försvarsminister Peter Hultqvist (S) och hans finländska försvarskollega Carl Haglund i mitten av februari vid ett seminarium anordnat av Folk och Försvar och Finlandsinstitutet. Och precis som försvarsdebattören Annika Nordgren Christensen förtjänstfullt påpekar i en analys med rubriken "Ett samarbete av rejälare slag" (23/2) så var försvarsminister Hultqvist redan då irriterad över att ingen verkade reagera på detta grundläggande försvarspolitiska kliv ifrån den svenska militära alliansfriheten.

ANNONS

Försvarsministern får ursäkta, men att det inte skrivs löpsedlar och släpps nyhets-flashar i svensk media är för att det i dag råder en djup oklarhet kring Sveriges militära samarbete med vår omvärld samt vår förmåga att ge eller ens ta emot en sådan hjälp.

Alltsedan Försvarsbeslutet 2009, som fastställde att säkerhet byggs tillsammans med andra länder, och att Sverige ensidigt förpliktigar sig att hjälpa nordiska och europeiska länder vid behov samtidigt som vi vårdslöst förväntar oss liknande hjälp, har bilden och behovet av en svensk alliansfrihet eroderats. Den svenska krigföringen under Nato-flagg i Afghanistan mot talibanrörelsen sedan 2002 har även gjort sitt till för att sätta ett löjets skimmer över den svenska alliansfriheten.

Därför är det med stigande förvåning man kan se tidningsomslag av den kalibern som det nya numret av magasinet Filter (nr. 43) för sig med. Med gul, skrikande rubrik frågar sig tidningen, nästan parodiskt ovetande om de försvarspolitiska samarbeten som Sverige har med sin omvärld, "Varför bombar Nato i Norrlands inland?". Frågeställningen vilar hotande över en stillsam bild på de norra vidderna och en renflock. Tidningen gör ett reportage från den lilla byn Vidsel i Norrbottens inland, och träffar både boende som berörs av och arbetande personal vid RFN, Robotförsöksplats Norrland. Samhället är kluvet mellan att å ena sidan få arbetstillfällen av den omfattande testverksamheten som möjliggör unika stridsövningsmiljöer för stridsflyg från andra länder och tester av försvarsmateriel, och å andra sidan att samma unika miljöer störs av denna verksamhet.

ANNONS

I Filters reportage uttalar sig Mats Helgesson, nationell chef för Försvarsmaterielverkets testverksamhet och tillika Afghanistanveteran, att "Innan man skickar ut någon soldat i Afrika eller Afghanistan eller för att försvara Sverige, vill man ha provat grejerna på riktigt först någon gång. Vidsel är en sådan plats."

Det resonemanget är inte lika populärt hos samen Börje Larsson, pensionerad byggare, som tillsammans med sin bror, renskötaren Tommy, evakuerats flertalet gånger när testområdet utvidgats till att även inkludera deras hemby Lillselet. Att ingen av dem är särskilt förtjusta i att behöva lämna sina hem för att olika länder ska kunna testa vapensystem är en underdrift.

"En vanlig liten människa, den skiter de väl i?" säger Börje uppgivet.

Testverksamheten tyder på det direkt motsatta. Ska landet försvaras måste detta försvar även kunna öva. Och ska vi idka samarbete med, och vara beroende av vår europeiska och amerikanska gemenskap, så måste vi även skapa och underhålla vettiga relationer.

Att Sverige och Finland fördjupar sin militära relation är bra, men skapar splittring i den nordiska gemenskapen där både Norge och Danmark redan är medlemmar i Nato. Det ökar knappast tydligheten gentemot Ryssland att ha två parallella nordiska säkerhetsstrukturer. I detta finns det ypperliga möjligheter för Ryssland att härska genom att söndra. För att bygga en grundmurad säkerhetspolitisk trygghet i Norden bör även Sverige och Finland ansöka om medlemskap i Nato. All den säkerhet vi hoppas få av utökat samarbete med Finland, får vi flera gånger om med Natos 28 medlemsländer. Allt annat är bara käbbel.

ANNONS
ANNONS