Csaba Bene Perlenberg - ledarskribent på GP.
Csaba Bene Perlenberg - ledarskribent på GP.

Csaba Bene Perlenberg: De förlorade pojkarna

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det råder en jämställdhetskris i svensk grundskola. Ett av de två könen är systematiskt utsatta för fördomar och diskriminering. Svensk skola har i dag inga adekvata verktyg för att tillgodose pojkars rättigheter till en likvärdig utbildning. Pojkar är idag den enskilt mest utsatta gruppen i den svenska skolvärlden.

Baserat på förra höstens PISA-undersökning noterar OECD att gapet mellan svenska pojkars och flickors studieresultat ökar betydligt mer i Sverige än i OECD-snittet.

Sämst ställt är det med läsförståelsen. Medan 14 procent av tjejerna har svaga kunskaper är det hela 31 procent, alltså en tredjedel, av killarna som har svårigheter med att läsa och skriva. Pojkarna kan inte delta, och de får inte möjlighet att förstå. De tror att det är något fel på dem och att de är dumma. Att de inte är värda mer än att vara utanför. Och språket är nyckeln till i stort sett alla andra ämnen förutom idrott - som just pojkar dessutom skulle behöva mer av eftersom det stimulerar deras kunskapsinhämtning.

ANNONS

Att gapet mellan flickor och pojkar är större i Sverige än i många andra länder är anmärkningsvärt, eftersom genus och feminism ibland verkar vara det enda som i dag tänks, andas och yttras i dagens debattklimat. Jämställdhetsfrågan är dock alldeles för viktig för att reduceras till en kvinnofråga. Det börjar nu bli tydligt att förväxlingen mellan feministiska frågor och jämställdhetsfrågor har gjort stor skada på en hel generation pojkar, som lämnats åt sitt öde.

En annan oroande tendens är att pojkar får bättre resultat i anonyma tester än vid lärarbedömningar. Det tyder på att det finns fördomar mot pojkar.

Det är inte politiskt korrekt att prata om pojkar och män som en utsatt, diskriminerad grupp. För många är en pojke eller en man med behov av stöd och hjälp något av det mest provocerande som kan yttras i dagens klimat. En del av anledningen är förmodligen att det inte passar in i den manliga självbilden.

Men det finns hopp. Sedan länge finns det tjejgrupper i alla slags möjliga sammanhang. Tjejer och kvinnor ska stöttas, boostas, coachas och lyftas fram. Det är givetvis rätt och riktigt. Men det återkommande budskapet som skickas av samhället är att det endast är tjejer som är värda att satsa på. Och uppenbarligen har skolans fokus på tjejer fungerat. Det går bra för dem. Därmed är det heller inte omöjligt att göra samma sak för pojkarna.

ANNONS

Pojkar och killar har, faktiskt, också känslor och det är dags att sluta förringa deras behov.

ANNONS